Mesajul Președintelui

Mesajul Președintelui

 

Vitalie Gorincioi

Președinte al Asocițiației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct

 

Existenţa Asociaţiei Producătorilor şi Exportatoror de Fructe „Moldova Fruct” trebuie să fie văzută, mai întâi de toate, ca o necesitate pentru membrii acesteia, apoi pentru ceilalţi actori din domeniu. De asemenea, Asociaţia trebuie percepută nu doar ca un loc unde se achită cotizaţii, ci ca o posibilitate, pentru membrii acesteia, de a beneficia de suportul de care au nevoie. Vorbim aici despre suportul tehnologic, organizaţional, suport la accesarea pieţelor alternative - cele din UE, din Orientul Mijlociu şi altele.

Asociaţia „Moldova Fruct” pune la dipoziţie toate condiţiile necesare pentru asigurarea acestui suport, prin activitatea specialiştilor din cadrul Asociaţiei, prin organizarea unor serii de întâlniri, la care sunt invitați diverşi experţi naționali sau internaționali, dar și prin schimbului de exprienţă şi a transferului de tehnologii între membrii Asociaţiei. Iată de ce ei sunt cei care trebuie să vadă, să înţeleagă necesitatea de asociere, de rând cu alte momente importante ce pot contribui la activitatea în domeniu.

Asociaţia „Moldova Fruct” a brevetat sloganul „Moldova – un gust deosebit”. Acesta este, de altfel, cel mai important lucru care caracterizează fructele din Moldova. Sloganul se confirmă întodeauna de către cei cu care noi discutăm sau negociem. Nu aş putea spune că nu mai există în Europa asemenea fructe ca în Moldova, dar noi trebuie să ne mândrim că fructele din ţara noastră sunt apreciate, atât de partenerii ruşi, cât şi de cei din Occident.  Fructele moldovenești au un gust deosebit, graţie soarelui, pâmântului şi oamenilor care muncesc aici şi produc aceste fructe.

Cea mai mare provocare pentru membrii Moldova Fruct este ca aceştia să spună sus şi tare că ei nu se ocupă cu horticultura, ci fac business în această ramură. Pentru viitor, ne dorim să avem asociaţi 80-90 % din producătorii de fructe din Moldova, dacă nu în cadrul Moldova Fruct, atunci în alte asociaţii cu care s-ar putea conlucra, pentru a duce faima acestei ramuri în toată lumea.