2017 – an imprevizibil pentru businessul merelor
Asociația Mondială a Perelor și Merelor (WAPA) apreciază anul 2017 ca unul imprevizibil pentru businessul merelor. Conform datelor prezentate la Conferința Internațională PROGNOSFRUIT 2017, în Uniunea Europeană (UE) se așteaptă o recoltă globală de cca 9 343 mii tone de mere, acesta fiind cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.
Comparativ cu anul precedent, în anul 2017, cele mai mai mari diferențe de recoltă de mere se așteaptă în Belgia (-46%), Italia (- 23%), Polonia (-29%) și Slovenia (-50%), cu reducere moderată – Spania (-4%), România (-6%) și Franța (-8%). Creșteri comparativ cu 2016 se atestă doar în așa țări ca: Austria (+68%), care dup 2016 a revenit la recolta obișnuită, Croația (+89%), Ungaria (+26%), Slovacia (+82%), Portugalia (+19%).
În Republica Moldova se preconizează o recoltă de mere mai scăzută comparativ cu anii precedenți. Se estimează între 20 și 30% pierderi datorate înghețurilor, care însă ar putea fi compensate calitativ de fructe mai mari.
Vadim Codreanu, director al departamentului marketing în cadrul Asociației „Moldova Fruct”, afirmă că situația din sezonul 2017 – 2018 în Republica Moldova este incertă. Mulți producători au raportat pierderi cantitative de recoltă datorate de înghețurile din aprilie și mai. O parte din pierderi ar putea fi compensate de calitatea fructelor, care ar putea fi mai mari – ca urmare a răririi.
”Cu siguranță recolta va fi mai mică comparativ cu anul precedent, însă suntem optimiști și considerăm că comparativ anii alți producători de mere din Europa, nivelul de afectare este mai scăzut”, spune Vadim Codreanu.
Moldova Fruct continuă să depună eforturi, împreună cu producătorii și partenerii de dezvoltare, pentru sporirea calității și competitivității fructelor cultivate de către membrii Asociației. Rezultatele pentru acest tip de afacere nu pot fi imediate, însă se pot observa tendințe sporite și cereri reale din partea cumpărătorilor de pe piețele alternative. Acest fapt ne demonstrează recunoașterea competitivității fructelor propuse de membri de către cumpărătorii din UE, Orientul Mijlociu sau Îndepărtat.
Nu trebuie neglijate semnalele de sporire a nivelului de calitate a fructelor acceptate pe piețele tradiționale – cele ale Federației Ruse și ale altor state CSI.
În perioada 8-11 august, reprezentanții asociațiilor Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct au participat, pentru prima dată, la lucrările Conferinței Prognosfruit.