Cea mai performantă linie de sortare a cireșelor lansată la Strășeni

Data publicării : 02.07.2024

Producătorii de cireșe din Moldova își pot extinde prezența pe piețele internaționale, datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a cireșelor, instalată la hub-ul regional GAIA Investment din Bucovăț, Strășeni.

Această linie, cea mai performantă din țară, permite sortarea automatizată a cireșelor în funcție de mărime, culoare și calibru, eliminând fructele cu defecte interioare și facilitând ambalarea eficientă. Investiția în infrastructura post-recoltare include și un hydrocooler pentru răcirea fructelor colectate, menținând astfel calitatea și prelungind durata de viață a cireșelor. De asemenea, au fost procurate lăzi de plastic reutilizabile și distribuite între producători-furnizori, pentru a reduce deșeurile de ambalaje și a crește eficiența operațiunilor de recoltare, răcire și depozitare.

Iurie Brumarel director UCIMPRSVV, „Livada Moldovei”: „Ne bucurăm de realizările beneficiarilor proiectului ”Livada Moldovei”, implementat de Ministerul Agriculturii și  Industriei Alimentare. SRL ”Gaia-Investment” din Bucovăț, raionul Strășeni a contractat un credit de 900 mii euro și a venit cu o contribuție proprie de peste 946 mii euro pentru a instala cea mai avansată linie de sortare și ambalare a cireșilor, dar și pentru a construi întregul lanț valoric de colectare, depozitare și comercializare a cireșilor și a altor produse horticole.”

„USAID este mândră de colaborarea cu Gaia Investment și suportul oferit pentru crearea unui centru regional de consolidare și sortare a cireșelor. Acest tip de investiții vor aduce sectorul la un alt nivel, vor asigura accesul producătorilor mai mici la piețele europene și vor contribui la obținerea de venituri mai mari pentru toți cei implicați în lanțul valoric – producători, exportatori și angajații lor. Aceste realizări și perspective de succes se datorează parteneriatului solid cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Asociația Moldova Fruct,” a menționat Andrew Segars, Consilier Economic Principal, USAID.

Fondată de trei antreprenori cu experiență în sectorul horticol – un comerciant german de fructe, un exportator și un producător de fructe din Moldova – GAIA Investment SRL a beneficiat și de 55 mii de dolari, sprijin oferit de USAID prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR). Astfel, s-a înființarea unui centru regional de consolidare și ambalare a cireșelor, ceea ce îi permite să consolideze fructe de la producătorii din regiune, să le sorteze și să ambaleze conform specificațiilor cumpărătorului.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat „Asocierea în agricultură aduce beneficii semnificative, permițând micilor agricultori să acceseze servicii moderne și eficiente, care altfel ar fi inaccesibile din punct de vedere economic. Formarea cooperativelor demonstrează cum resursele și cunoștințele pot fi combinate pentru a genera plusvaloare în sector. Agricultorii care se asociază și investesc se încadrează automat într-o categorie superioară, maximizându-și astfel veniturile. Exemplul Asociației Moldova Fruct, care a reușit să salveze producția și să evite pierderi semnificative datorită asocierii și colaborării strânse între membri, evidențiază avantajele practice ale cooperării în agricultură. Este evident că asocierea rezolvă două dintre cele mai mari probleme ale agriculturii din Republica Moldova: costurile ridicate de producție și prețurile mici de vânzare. Impactul social al asocierii este de asemenea notabil, cu tinerii implicați în afacerile agricole ale părinților lor, ceea ce asigură continuitatea și dezvoltarea sustenabilă a agriculturii moldovenești”.

Producătorii de fructe au investit în ultimii ani în soiuri moderne de cireș, solicitate pe piață, și în infrastructură de post-recoltare, cum ar fi răcirea forțată, păstrarea și ambalarea conform standardelor de siguranță alimentară GlobalGAP/GRASP. Eficiența acestor investiții a fost demonstrată în sezonul precedent, când Moldova a reușit să își mărească substanțial prezența pe piața UE.

„Fără linia de sortare și hydrocooler-ul instalate anul acesta, exporturile ar fi fost practic imposibile. Este o investiție majoră, dar care ne va permite să accesăm piața UE cu produse de calitate și valoare adăugată”, a menționat Mihai Chilianu, GAIA Investment.

Investițiile continue ale USAID și partenerilor săi au îmbunătățit capacitățile de export ale Moldovei, rezultând în 2023 în exporturi de 16.000 de tone de cireșe, în valoare de peste 22 de milioane de dolari, plasând Moldova printre primele 10 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.

În acest an, în pofida condițiilor climaterice nefavorabile pentru cireșe, în perioada mai-iunie, Moldova a exportat 12 300 tone de cireșe, 1700 dintre care au ajuns pe piața UE. Sezonul de export pentru cireșele din Moldova se va încheia la mijlocul lunii iulie.