De ce nu avem fructe de calitate în supermarketuri?
În timp ce producătorii autohtoni sunt în căutarea piețelor de desfacere peste hotare, jumătate din fructele şi legumele comercializate în magazinele din Republica Moldova sunt de import.
Asociația Moldova Fruct împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au discutat, recent, cu reprezentanții rețelelor de comerț din țară despre calitatea fructelor propuse spre comercializare.
„Fructele și legumele comercializate în supermarketele din Moldova sunt de calitate joasă, necalibrate și pline de noroi. Aproximativ 10 la sută din rulajul magazinelor îl constituie fructele și legumele. Cu părere de rău, suntem nevoiți să stabilim că secțiile de comercializare a legumelor din rețelele noastre nu ne fac față. De ce la export ducem conform standardelor, dar acasă vindem de calitate joasă?”, a întrebat Gheorghe Gaberi, director general al ANSA.
Vitalie Gorincioi, președinte al Moldova Fruct a menționat că membrii Asociației produc fructe de calitate, dispun de case de sortare și ambalare, depozite frigorifice și ar putea să asigure rețelele cu fructe, pentru aceasta este nevoie să fie încheiate contracte de lungă durată.
„Credeţi că nouă ne este comod să vedem la televizor când arată Premierul uite cu ce mere hrăniţi voi copiii? Cine din producătorii noştri care au astăzi 2 mii, 2,5, mii tone sau 5 mii tone de mere în frigider, are vreun contract cu vreo reţea de magazin? Vă garantez, de la noi din asociaţie, nimeni”, a spus Vitalie Gorincioi.
În ultima perioadă, ANSA mers cu un șir de inspecții în supermarketuri. Au fost depistate încălcări grave la secţiile de fructe şi legume. Magazinele s-au ales cu amenzi şi au fost obligate să retragă produsele stricate din vânzare.
„Lipsea producătorul, importatorul, natura produsului, ţara de origine. Morcovul, sfecla, erau plasate spre comercializare cu noroi. Struguri cu mucegai, mere stricate, alterate expuse pe raft„, a spus Radu Musteaţă, şef al Direcţiei Supravegherea Unităţilor de Producere.
Responsabilii supermarketurilor spun că de vină sunt producătorii locali.
„Producătorii autohtoni nu au produse de calitate şi linii de sortare şi ambalare, de spălare şi uscare a legumelor„, a spus Sergiu Botnaru, reprezentant al unei rețele de supermarket.
De menționat că membrii Moldova fruct produc împreună 135 mii tone de mere, 15 mii tone de prune, 1,5 mii tone de cireșe, 3 mii tone struguri de masă, 1,5 mii tone de piersic și o mie de tone de fructe uscate.
Producătorii APEF dispun de 25 de case de ambalare și au capacități frigorifice de păstrare a 95 mii tone de fructe.