Eduard Rusu: „Participarea la seminare și vizite de studiu m-a ajutat să implementez noi tehnologii de producere”
Mai mult de 230 de producători agricoli, interesați de noile tehnologii de producere, recoltare și păstrare a fructelor au participat în anul 2019 la programul de instruiri desfășurat de Asociația Moldova Fruct și finanțat de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.
Eduard Rusu, este un tânăr producător care alături de părinți administrează întreprinderea agricolă Vardan-Agro SRL de la Rîșcani. Tânărul a participat la toate seminarele, schimburile de experiență și vizitele de studiu organizate de Moldova Fruct.
„Când am devenit membri ai Asociației Moldova Fruct am început să participăm la seminare. Participarea la instruiri m-a ajutat să-mi deschid orizontul de cunoștințe, să împărtășesc și să preiau din experiența altor producători mai avansați. Visam să înființăm și noi o plantație super intensivă de măr. În anii 2018, 2019 gospodăria noastră a plantat mai multe suprafețe de livezi: 18 hectare de măr, 10 hectare de cireș și 5 hectare de prun. Am selectat soiuri noi moderne pe care le-am cunoscut în vizitele de studiu peste hotare”, relatează Eduard Rusu.
Tânărul agricultor relatează că a decis să planteze soiuri de fructe care produc calibru potrivit. Livezile de măr și cireș sunt super intensive pe suport, cu irigare prin picurare, în primăvară urmează să fie instalată și plasa antigrindină.
„Suntem recunoscători atât Moldova Fruct, cât și partenerilor de dezvoltare care susțin aceste activități. Noi am conștientizat că doar informându-ne și implementând cele mai noi tehnologii de producere, vom avea piață asigurată de comercializare. Am fost nevoiți să accesăm credite, să ne asumăm riscuri în mod conștient”, a mai spus Eduard.
Pe data de 19 decembrie Vardan-Agro SRL va primi certificatul GlobalG.A.P pe care l-a obținut cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova. Certificatul este un element important pentru agricultori, în special pentru livrările pe piețele europene și internaționale.
Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness în cadrul Moldova Fruct a menționat că în ultimul timp toți mai mulți producători de fructe, inspirați de experiența agricultorilor europeni și informați în cadrul vizitelor de studiu și instruirilor despre tendințele și perspectivele diferitor fructe, decid să adopte tehnologii performante de producere sau post recoltă. Aceste activități duc inevitabil la îmbunătățirea calității fructelor produse și la creșterea competitivității fructelor moldovenești pe piețele internaționale.