Exemplu de urmat: Merele din Ucraina cuceresc piețe noi de desfacere
Identificarea noilor piețe de desfacere pentru mere este un obiectiv major al Asociației Moldova Fruct. În ciuda faptului că exportatorii locali intră pe noi piețe în fiecare an, acestea se diversifică într-un ritm lent și în continuare marea majoritatea a merelor sunt vândute pe piața din Rusia. Până la data de 31 decembrie 2021, potrivit datelor oficiale, din roada anului 2021 de 650 mii tone, au fost exportate 104 mii de tone de mere, iar 93% din această cantitate a fost comercializată pe piața din Rusia. Astfel, în continuare vindem cele mai mari cantități pe o singură piață.
O situație similară se putea observa și în Ucraina în sezonul 2012/13, când Rusia era principala piață pentru fructele și legumele din Ucraina. Mai mult de 29% din totalul exporturilor de fructe și legume erau expediate către această țară. După embargoul impus de Rusia în 2014 pentru fructele din Ucraina, producătorii de mere s-au orientat către piețe alternative.
Conform datelor organizației Mondiale de mere și pere WAPA, în 2021 Ucraina a raportat recoltă globală de mere de cca 1,29 milioane tone (+16% față de 2020). Ținând cont de faptul că cea mai mare parte a merelor sunt valorificate pe piața internă (Ucraina are o populație de 43,3 milioane de cetățeni), o parte considerabile este exportată.
Potrivit analiștilor de la EastFruit, Ucraina începe să găsească oportunități de export pe piețele în ascensiune a merelor proaspete din Golful Persic și Africa.
Astfel, Bahrein un stat mic insular situat în Golful Persic importă anual aproximativ 11 mii de tone de mere. Cu toate acestea, nu volumul importurilor este impresionant, ci prețul ridicat pe care importatorii locali îl plătesc pentru merele proaspete. Prețul mediu de import al merelor în Bahrain este de aproape două ori mai mare decât în Rusia. Prin urmare, Bahrainul este cu siguranță de interes pentru țările care furnizează mere de calitate superioară sau de calitate premium. În acest sens, este de remarcat faptul că Ucraina a exportat 140 tone de mere piața din Bahrain în 2021 i față de 35 tone în 2020. Deși volumul exporturilor a fost relativ mic – doar 140 de tone, acesta a permis Ucrainei să depășească Polonia pe această piață, care a exportat 124 de tone în Bahrain într-un an. De menționat că exportatorii de mere din Moldova exportă mere pe cale maritimă în țări din regiune precum Qatar, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Însă, piața din Bahrein oferă încă o șansă pentru diversificarea pieței din regiune.
De asemenea, merele din Ucraina sunt tot mai prezente pe piețele din Africa. Un exemplu de urmat este prezența tot mai accentuată pe piața din Etiopia. Astfel, creștere a exporturilor de mere pe piața etiopiană în 2021 a fost demonstrată anume de Ucraina, care se află ăn primele șase țări-furnizoare. Exporturile de mere proaspete din Ucraina în Etiopia au crescut de la 37 tone (2 containere maritime) în 2020 la 222 (sau 12 containere) de tone în 2021.. De asemenea, Ucraina a depășit mari exportatori de mere precum Polonia, Italia, China, SUA și Serbia în ceea ce privește volumele de mere livrate în Etiopia în 2021.
În sezoanele precedente, destinații importante a exporturilor de mere ucrainene au fost Mauritania, Sierra Leone, Etiopia, Camerun, Maldive, Sudan, Djibouti, Gambia și Somalia.
Experiența Ucrainei în diversificarea exporturilor de mere, demonstrează că fructele de calitate pot fi vândute și în țările din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia de Sud-Est, unde prețurile obținute pot fi cel puțin egale sau mai mari decât prețurile pe care le putem obține în Rusia.
În anul 2021 Republica Moldova a exportat mere către 18 țări, în comparație cu Ucraina care a vândut în aceeași perioada către 65 de destinații.
Capacitatea de a diversifica exporturile către cele mai atractive piețe rămâne în continuare una din prioritățile de bază pentru exportatorii din Republica Moldova. Astfel, vecinii noștri din Ucraina pot servi drept exemplu pentru cucerirea de noi piețe și de creștere a veniturilor.