Festivalul mărului a adunat producătorii din țară la Soroca

Data publicării : 19.09.2017

La 17 septembrie, curent, la Soroca a avut loc cea de-a VII-a ediție a festivalului mărului. Producătorii agricoli din țară au venit la festival cu expoziții de mere, dar și bucate tradiționale pregătite din acest fruct.

Tradițional, evenimentul început cu o paradă a producătorilor de mere, a instituțiilor de învățămînt, dar și a primăriilor din raion. Festivalul a inclus activități pentru toate vărstele, copii au participat la concursul costumelor, iar agenții economici au concurat pentru cea mai bună expoziţie de mere şi material săditor.

Președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi a menționat la deschiderea evenimentului: „Noi trebuie să ne mândrim că fructele din ţara noastră sunt apreciate, atât pe piața rusă, dar și pe piețele din Occident. Acest fapt demontrează că în Moldova fructele au „un gust deosebit” graţie soarelui, pâmântului şi oamenilor care muncesc aici şi produc aceste fructe”.

Membrii Moldova Fruct produc împreună: 135 mii tone de mere, producătorii dețin capacități frigorifice de păstrare a 75 mii tone de fructe, 20 de linii de sortare și ambalare.

„Împreună ne perfecționăm cunoștințele și producem de la an la an fructe tot mai calitative și mai competitive, atât pentru piața internă, cât și pentru cea internațională. Împreună, asociați, reușim mai ușor să ne promovăm și să pătrundem pe noi piețe”, a spus Vitalie Gorincioi.

În anul 2017, Republica Moldova va înregistra o recoltă de circa 430 mii tone de mere sau cu cca 2,6% mai mare, comparativ cu 2016. Sunt rezultate pe care le vor obține producătorii datorită eforturilor pe care le depun prin implementarea tehnologiilor intensive de producere, de recoltare, sortare și păstrare.