Fructele moldovenești – fără piață de desfacere, dacă nu vor fi produse și păstrate calitativ

Data publicării : 29.04.2021

Anul 2020 a fost unul dificil pentru fructele moldovenești și pentru mere inclusiv. Înghețurile care au compromis o parte din recoltă, iar ulterior seceta au afectat grav calitatea fructelor, iar până la moment producătorii nu au reușit să comercializeze toate merele depuse pentru păstrare în frigidere.

„Anul trecut ne-a demonstrat că avem probleme mari legate de calitatea fructelor. Frigiderul, din păcate, nu este locul unde fructele se tratează, sau devin mai calitative, fructul care nu a fost crescut conform normelor în livadă nu are cum să se reabiliteze prin păstrare”, spune Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Calitatea și păstrarea corectă a fructelor moldovenești constituie în anul 2021 direcția de bază a instruirilor și webinarelor organizate pentru producători de Asociația Moldova Fruct.

Recent, Krzysztof WOŹNIAK, expert polonez în tehnologia de post recoltare, dar și producător de mere, a informat mai mult de 60 de producătorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului despre experiența Poloniei în tehnologiile de producere și de păstrarea calitativă și de durată a merelor.

Activitatea a fost organizată de Moldova Fruct si Dnestrovskii Fruct cu asistența Suediei și PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export  pe  malurile Nistrului” (AdTrade).

Producătorii au fost informați și despre lucrările agrotehnice în livezi, care permit să fie evitate pierderile în timpul păstrării pe termen lung a merelor în camere frigorifice; abordarea profesională a planificării recoltării și depozitării merelor în camere frigorifice și dezvoltarea unui plan de păstrare; particularitățile depozitării merelor destinate exportului în containere maritime către țări îndepărtate.

Expertul a menționat că o parte din polonezi care lucrează cu supermarketele reușesc să păstreze și să vândă merele până în luna august.

„Tehnologii moderne pentru păstrarea fructelor sunt importante pentru producătorii din Moldova, Polonia, dar și alte țări producătoare de fructe. Este un aspect la care trebuie să tragem o deosebită atenție, în special după sezonul trecut când am avut un șir de calamități, iar calitatea fructelor a fost afectată grav. Aceste provocări nu o să dispară, ele vor fi în permanență”, menționează Krzysztof WOŹNIAK.

Merele moldovenești sunt în prezent exportate cu preponderență pe piața Federației Ruse – o piață care este în schimbare în ultimii ani, au început să fie plantate suprafețe mari de livezi și produce mere de o calitate superioară.

„Producătorii din Moldova trebuie să acorde o atenție deosebită calității fructelor pe care le producem în perioada de vegetație, să îndeplinim toate cerințele pentru a obține o calitate superioară care să poată fi comercializate pe diferite piețe. Concurența este mare anume pe segmentul merelor de calitate”, spune Iurie Fală.