La ediția de anul acesta al expoziției specializate de la Berlin – Fruit Logistica, desfășurată între 7 și 9 februarie, Moldova Fruct, în premieră, a organizat la standul său evenimentul „Gustul fără frontiere”.
Acest eveniment a reunit importatori de fructe, reprezentanți ai rețelelor de magazine și presă, accentuând progresul remarcabil al Moldovei în diversificarea exporturilor de fructe proaspete și promovarea colaborărilor internaționale.
16 producători și exportatori moldoveni și-au expus cu suportul Agenției de Investiții, Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Western NIS Enterprise Fund (WNISEF).
merele, prunele, cireșele și caisele, în cadrul standului, anticipând ofertele pentru sezonul următor și demonstrând un gust deosebit al produselor moldovenești.
Directorul executiv al Asociației, Iurie Fală, împreună cu oficialități de rang înalt, precum Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și Ambasadorul Moldovei în Germania, au evidențiat potențialul de export al țării și avantajele parteneriatului cu Republica Moldova. „Fructele Moldovei nu doar au devenit un simbol al calității, ci și o dovadă a angajamentului nostru față de practici agricole durabile și responsabile, iar regimurile de liber schimb cu țările din UE, EFTA și alte țări sunt oportunități de afaceri care nu trebuie ignorate. Vă invităm să gustați fructele moldovenești, să colaborați cu producătorii noștri și să fiți parte din succesul nostru”, a subliniat Vladimir Bolea.
Moldova Fruct participă la expoziția la Fruit Logistica începând cu anul 2012. Astfel, datorită promovării fructelor moldovenești la expoziții internaționale prestigioase și a bunei reputații câștigate în timp, în prezent, Moldova și-a extins exporturile de fructe în 42 de state. Cu fiecare participare, exportatorii din Moldova își consolidează poziția pe piața internațională și atrag noi parteneri și oportunități de afaceri.
„Standul „Moldova – un gust deosebit” la Fruit Logistica 2024 a fost centrul atenției pentru importatori, datorită succesului record al Moldovei din 2023: 78 mii tone de prune exportate, clasându-se pe locul trei mondial, și creșteri marcante la exportul de struguri – 77 mii tone, cireșe – de 12,5 ori mai mult în UE. O creștere înregistrează și exporturile de mere către țările europene, cu livrări în premieră în Suedia și Marea Britanie și o prezență activă în România. Destinații precum piețele din Asia și Orientul Mijlociu au devenit deja tradiționale pentru exportatorii de mere din Moldova, iar ponderea lor crește treptat în ultimii 5 ani”, menționează Iurie Fală, directorul executiv al Moldova Fruct.