Impactul schimbărilor climatice asupra producției de fructe: ciclonul Boris
Schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru oameni, iar recent, ciclonul Boris a evidențiat impactul devastator al acestor fenomene meteorologice extreme. Potrivit meteorologilor, ciclonului a fost alimentată de apa caldă a Mării Negre, care a acționat ca un combustibil pentru furtunile puternice ce au adus ploi torențiale și inundații, inclusiv în Moldova. Cum condițiile meteorologice extreme au afectat producția de fructe, în funcție de specia cultivată, am aflat de la doctorul în pomicultură și conferențiarul universitar, Annanie Peșteanu.
„Alternarea temperaturilor ridicate cu seceta prelungită, urmate de ploi abundente, are un impact direct asupra speciilor de fructe. Speciile sâmburoase sunt cele mai afectate, în special în perioada de maturare”. De exemplu, Peșteanu menționează că „în anul 2024, am observat crăpături pe fructele soiului Stenley, din cauza fluctuațiilor bruște de temperatură și umiditate.”
Pentru cultura mărului, problemele sunt evidente în cazul soiurilor cu maturare timpurie, cum ar fi Gala.
„La aceste soiuri, crăparea pieliței fructului poate fi observată chiar lângă pețiol. În contrast, soiurile târzii nu manifestă aceleași probleme vizibile, dar pot suferi deteriorări pe durata păstrării. Temperaturile ridicate combinate cu umiditatea excesivă pot duce la formarea sticlozității în fructele precum Granny Smith și Fuji, afectând calitățile organoleptice ale acestora”, adaugă Peșteanu.
Pe măsură ce schimbările climatice continuă să influențeze condițiile meteorologice din regiune, este esențial ca producătorii de fructe să se adapteze provocărilor, prin asigurarea accesului la apă pentru irigare și dotarea livezilor cu plase anti-grindină și anti ploaie.