Influența schimbărilor climatice asupra culturilor, dăunătorilor și bolilor

Data publicării : 30.03.2023

Articol preluat din revista Eoropean Fruit Magazine, nr.3-2023 (168)

Autor: Arjan de Bruine

Schimbările climatice nu au doar un impact direct asupra pomiculturii, cauzând înghețuri de primăvară, pagube în urma cauza grindinei, secetei, a arsurilor solare sau a ploilor abundente, ci și unul indirect. Cel din urmă se referă la impactul asupra dăunătorilor și bolilor și asupra insectelor polenizatoare.

La o conferință pentru producătorii de fructe, organizată de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) (Organizația olandeză a cultivatorilor de fructe) și Wageningen University & Research (WUR), la sfârșitul lunii noiembrie 2022, cercetătorul Rien van der Maas de la WUR a vorbit despre ceea ce îi așteaptă pe pomicultori, în cazul în care schimbările climatice continuă în același tempo.

Notă:

Hibernarea

Din cauza temperaturilor ridicate din perioada de iarnă, există posibilitatea să nu se producă răcirea necesară a pomilor, ceea ce-ar duce la perturbări de înflorire și, respectiv, la înmugurirea prea lentă a pomilor.

Acest subiect nu va fi imediat inclus pe ordinea de zi în condițiile Olandei, dar ar putea fi discutat în sudul Europei.

Calitatea fructelor

Potrivit lui Van der Maas, vremea mai umedă și/sau mai rece are un efect negativ asupra insectelor polenizatoare. Totodată, verile fierbinți pot provoca atât arsuri solare, cât și pot influența negativ asupra calității fructelor. Seceta din perioada de creștere cauzează diminuarea calibrului, scade producția și calitatea fructelor. O toamnă călduroasă poate provoca pagube la începutul iernii, ca urmare a întăririi prea lente a pomilor fructiferi. Grindina și vântul afectează fructele. În plus, ploile torențiale pot avea un efect negativ asupra structurii solului și a accesibilității aleilor cu iarbă.

Mai multe boli

Potrivit cercetătorului WUR, Marcel Wenneker, iernile călduroase urmate de o primăvară caldă și de ploi torențiale (solurile grele) sporesc pericolul de putrezire a coletului și a fructelor de măr, cauzate de Phytophthora. Stresul culturilor ca urmare a căldurii, secetei, grindinei sau vântului determină o creștere a sensibilității la agenții patogeni.

Făinarea (Podosphaera leucotricha) se dezvoltă mai mult în timpul verii secetoase, în timp ce, riscul de dezvoltare a rapănului mărului (Venturia inaequallis) este redus. Pericolul apariției focului bacterian (Erwinia amylovora) și al rapănului este mai mare în timpul unei primăveri mai calde și mai umede. Iernile mai călduroase sporesc pericolul de cancer deschis (micotic) al merilor (Neonectria ditissima). De asemenea, noi specii asiatice de cancer a pomilor fructiferi, cum ar fi Valsa mali la măr, se dezvoltă la o temperatură medie mai ridicată, precum și noi boli bacteriene, cum ar fi Xylella fastidiosa la fructele sâmburoase. În plus, temperaturile ridicate sunt favorabile pentru insectele care răspândesc boli bacteriene.

Impactul asupra insectelor

Potrivit cercetătorului Herman Helsen de la WUR, temperaturile ridicate în timpul sezonului de creștere determină o dezvoltare și înmulțire mai rapidă a insectelor și acarienilor atât benefici, cât și dăunători. În cazul păduchelui lânos al mărului (Eriosoma lanigerum) și al viespii mărului, Aphelinus mali, acest lucru poate funcționa în ambele sensuri. Viespea mărului este termofilă și, prin urmare, se dezvoltă într-un mediu mai cald. Totodată, la temperaturi mai ridicate se dezvoltă în exces și păduchii lânoși de măr. În timpul verilor călduroase și uscate, în Țările de Jos uneori apare a doua generație de viermi ai mărului, iar în unele țări chiar și a treia. În prezent, aceste omizi provoacă pagube, dar nu supraviețuiesc iarna. În cazul în care clima se va încălzi, a doua sau a treia generație de viermi ai mărului va putea să se dezvolte complet. Aceștia vor supraviețui iarna ca omizi mature într-un cocon și vor crește nivelul de dăunători în anul următor.