La inițiativa Moldova Fruct, programul de livrare a merelor în școli va fi relansat

Data publicării : 10.09.2017

Începând cu luna octombrie, școlile din Republica Moldova vor beneficia de un Program național de asigurare a elevilor cu fructe proaspete. Decizia a fost luată de Guvern la inițiativa Asociației Producătorilot și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct.

„Demult discutam cu colegii din asociație, cu ministerul că ar fi binevenit să avem un program prin care să asigurăm copii cu fructe. Programe similare au vecinii din România și Rusia. Am venit inițial cu scrisori oficiale, au urmat discuții cu prim-ministrul care a susținut această idee și a dat indicațiile de rigoare. Scopul nostru este să promovăm consumul de mere începând de la gradiniță, școală, dar și acasă, în familie”, afirmă președintele APEF Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi.

Pentru implementarea Programului a fost format un grup de lucru care are sarcina de a elabora conceptul, regulamentul, caietul de sarcini și alte documente necesare.

Președintele Moldova Fruct menționează că este foarte important să fie respectate rigorile legii, iar producătorii, care vor fi selectați pentru livrarea fructelor, să aibă bunul simț și să furnizeze doar producție calitativă.

„Moldova a avut un program similar în anul 2014. Atunci statul a vrut să ajute producătorii agricoli care erau afectați de embargoul impus de Federația Rusă. Am reușit să facem un lucru bun, dar trebuie să recunoaștem că s-au comis și anumite greșeli, pe care ar fi bine să nu le repetăm. Nu a fost o conlucrare foarte bună a Ministerului Agriculturii cu Ministerul Învățământului. Au fost cazuri în care în liste erau incluse școli care nu mai activau de 2-3 ani. O altă problemă a fost faptul că era pusă în sarcină bugetarea pînă la 31 decembrie, adică unui liceu i se livrau spre exemplu 5 tone de mere, iar ei nu aveau unde să le păstreze. Asociația vine cu inițiativa de a le livra și ulterior a le transmite la păstrare celor care au posibilități de depozitare. Trebuie să organizăm lucrurile în așa fel ca merele să fie livrate în cantități proporționale până în luna aprilie sau mai, atunci când copiii au nevoie cel mai mult de vitamine. Elevii trebuie să primească mere proaspete”, consideră Vitalie Gorincioi.

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, noul Program este destinat elevilor claselor primare și gimnaziale din toate instituțiile preuniversitare din țară, inclusiv cele private, și va fi susținut de Guvern anual. „La prima etapă de implementare a Programului ne vom limita doar la mere, iar ulterior ne propunem ca elevii să fie asigurați și cu alte fructe sezoniere, care sunt recoltare la noi în țară”.

Fructele urmează a fi procurate doar de la producătorii autohtoni care dispun de condiții de păstrare a acestora și asigură îndeplinirea standardelor de producere.

Conform estimărilor, până la finele anului curent, pentru asigurarea zilnică a celor circa 340 mii de elevi din clasele primare și gimnaziale cu mere sunt necesare circa 1700 de tone, iar pentru întreg anul școlar această cantitate poate ajunge la peste 3500 tone.

Amintim că în anul 2016, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct în parteneriat cu PNUD Moldova a desfășurat Campania Coolege Vitamine pentru copiii din școlile și grădinițele din afara Chișinăului.

Astfel, fructe proaspete au fost distribuite la peste 6000 de copii din 49 de instituții de învățământ din raioanele Soroca, Anenii Noi, Hîncești, Edineț, Briceni, Ialoveni, Criuleni, Strășeni, Rezina, Ștefan Vodă, Căușeni, Ungheni, Orhei. Din toamna anului 2016, 3500 copii de la 5 grădinițe și școli din Chișinău au primit de două ori pe săptămână gustări de mere.