Mai mult de 160 producători au fost instruiți cum să acceseze piața UE

Data publicării : 28.02.2018

Asociația Moldova Fruct a finalizat primul ciclu de seminare organizate în cadrul programului „Asistență orientată spre consolidarea capacităților de export în UE” care are drept scop facilitarea exportului de fructe și miere de albine pe piața Uniunii Europene.

În total au fost instruiți mai mult de 160 de producători de fructe proaspete, inclusiv struguri de masă, fructe uscate și congelate, dar și apicultori din raioanele: Ialoveni, Briceni, Edineț și Nisporeni.

Experții olandezi Piet Schotel și Reindert Dekker au prezentat cerințele față de calitatea fructelor proaspete, procesate şi a mierii de albine și standardele la nivel de legislație a UE, preferințele consumatorilor din diferite tări ale Uniunii Europene, dar și modalități de a ajunge pe această piață.

Producătorii moldoveni au fost interesați se afle de la experții internaționali care sunt cele mai solicitate soiuri de prune, mere și cireșe pe piața UE, consumul mediu de fructe, care se produc în Moldova, pe aceste piețe, sursele de informare despre lista documentelor/certificărilor solicitate, cine ar putea oferi servicii de consultanţă şi certificare GlobalGAP şi pentru producere organică, cum poate fi asigurată păstrarea mai îndelungată a produselor organice, etc.

În următoarea perioadă, producători din alte raioane ale republicii, inclusiv din stânga Nistrului, vor participa la o nouă rundă de seminare cu aceiași tematică. În total, în cadrul proiectului urmează să fie instruiți mai mult de 400 de producători.

O altă fază a proiectului prevede selectarea a 20 de întreprinderi care vor participa la un program intens de mentorat în baza căruia vor fi desfășurate acțiuni concrete de accesare a piețelor țintă.

Programul de instruiri este organizat în cadrul proiectului ”Reforma Climatului Investițional al R.M.” finanțat de Ambasada Suediei și implementat de Corporația Financiară Internațională, membru al Grupului Băncii Mondiale în colaborare cu agenția olandeză CBI – Centrul de Promovare a Importurilor din Țările în Curs de Dezvoltare.

Prezentările le găsiți aici:

http://www.agroconect.md/infoview.php?l=ro&page=867