Măsuri de profilaxie în livezi în situații de fluctuație a temperaturilor – recomandările specialistului

Data publicării : 25.04.2017

Deja al doilea an consecutiv, pomicultorii din Republica Moldova se confruntă cu intemperii ale naturii anormale. În noaptea dinspre 20 spre 21 aprilie 2017, în zonele centrale și de sud ale țării au căzut precipitații abundente sub formă de ninsori, iar în zona nordică ninsorile au fost înlocuite de ploi. În toată țara precipitațiile au fost însoțite de vânturi puternice.

Efectele acestor intemperii asupra agricuturii, în general, și asupra ramurii pomicole, în particular, nu pot fi pozitive. Echipa Asociației Moldova Fruct a fost în contact permanent cu pomicultorii din toată țara. Este prematur să estimăm calitativ sau cantitativ sau calitativ. Cert este faptul că unii pomicultori au raportat deja anumite pierderi de recoltă prognozată la pruni și alte culturi.

Riscurile nu s-au terminat

Alte riscuri în plantațiile pomicole sunt generate de stresul care poate fi cauzat plantelor de către creșterea brucă a temeperaturilor. Specialiștii în domeniu ne-au oferit o serie de recomandări pentru prevenirea stresului plantelor și diminuarea impactului negativ al oscilațiilor temperaturii asupra calității și cantității de recoltă:

„În urma căderii bruște a temperaturii urmate de ninsori, pomii își încetinesc metabolismul, fiind și o perioadă de stres a lor la temperaturile joase. Dar o dată cu ridicarea bruscă a temperaturii care este prognozată în perioada nemijlocit următoare, este necesar să luăm măsuri adiționale pentru a ajuta pomii să treacă fără mari dificultăți la un mod normal de dezvoltare al potențialului vegetativ al lor. Pentru a reduce stresul actual al pomilor și trecerea la o dezvoltare normală a lor este necesar de aplicat unele produse antistres ce conțin: stimulatori vegetali de creștere (auxine, citochinine, gibereline); alge; aminoacizi organici; vitamine vegetale; enzime vegetale, etc. Aplicând aceste produse se va:

  1. stimula redistribuirea elementelor nutritive și a substanțelor de rezervă mai rapid în părțile tinere ale plantei care prezintă creșteri active;
  2. majora intensitatea fotosintezei și a conținutului de clorofilă în frunze;
  3. intensifica fluxul citoplasmatic și a circulației sevei în plantă;
  4. spori fertilitatea florilor;
  5. dezvolta un sistem radicular mai viguros, capabil să asigure extragerea unor cantități mari de elemente nutritive din sol.

Apelați la consultanții din regiunea dumneavoastră pentru a vă recomanda ce produse antistres ce sunt disponibile pentru ajuta pomii să iasă cât mai ușor din stres.”