Membrii Asociației Moldova Fruct sunt indignați de prețurile mici oferite pentru achiziționarea merelor la procesare

Data publicării : 05.09.2019

Producătorii de fructe, membri ai Asociației Moldova fruct își exprimă indignarea vizavi de prețurile derizorii  oferite de fabricile de procesare pentru merele destinate producerii sucului concentrat. Acestea sunt de aproape 2 ori mai mici decât cele oferite în Polonia, Ucraina și România. Pe această cale membrii Asociației Moldova Fruct invită fabricile de procesare din Polonia, România și Ucraina pentru a negocia achiziționarea unei cantități de cca 200 mii tone de mere destinate procesării.

La 2 septembrie, curent Asociația a venit cu adresare către prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, Președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Radu Mudreac, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu și Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan.

În scrisoare producătorii au menționat despre prognozele enunțate la Conferința Prognosfruit de către Asociația Mondială de Mere și Pere (WAPA), unde Asociația Moldova Fruct este membru cu drepturi depline. Pragul de jos a prețurilor la merele destinate procesării în țările din UE este determinat de prețul care va fi stabilit în Polonia. În sezonul 2019-2020 aceste prețuri se așteaptă a fi în jur de 150 EURO/tona (3000 MDL). Acest lucru se datorează reducerii de 2,2 ori a volumului de mere disponibile pentru procesare în această țară, unde producția globală de mere se reduce cu cca 44% în 2019 față de anul 2018, respectiv de la 4880 mii tone la 2710 mii tone.

Conform cercetărilor efectuate de Asociația Moldova Fruct, la data de 30 august 2019 prețurile medii (fără TVA) plătite de fabricile de procesare pentru merele achiziționate au fost după cum urmează: Polonia – 130 EURO/tona, România – 113 EURO/tona, Ucraina – 105 EURO/tona, în Republica Moldova – 65 EURO/tona. Prețurile de cost la producerea merelor în țările menționate sunt aproximativ la același nivel de 100-112 Euro per tonă.

„În baza acestor date, considerăm atitudinea fabricilor de procesare din Republica Moldova față de producătorii de mere autohtoni ca una inadmisibilă și care trezește indignare profundă în rândurile producătorilor. Mai mult, membrilor Asociației Moldova Fruct nu le este clară poziția Consiliului Concurenței asupra faptului că fabricile de procesare, cu nivel tehnologic diferit de producere a sucului concentrat, oferă practic aceleași prețuri de achiziție a merelor”, se atestă în scrisoarea adresată organelor de conducere.

Conform prognozei, în anul 2019 în republică se așteaptă o recoltă globală de mere de cca 670 mii tone. Datorită ploilor violente cu grindină și furtuni, care au afectat negativ plantațiile în 2019, cca 370 mii tone de mere vor fi destinate procesării.

Membrii Moldova Fruct solicită convocarea în regim de urgență a ședinței Consiliului pe filiera de produs legume – fructe proaspete și procesate cu participarea reprezentanților producătorilor de fructe, a fabricilor de procesare a fructelor și a Consiliului Concurenței pentru a discuta  modul de formare a prețurilor pentru merele destinate procesării în anul 2019.