Membrii Moldova Fruct instruiţi cum să crească şi să păstreze corect fructele

Data publicării : 06.09.2021

Membrii Moldova Fruct sunt instruiţi cum să crească şi să păstreze corect fructele, conform celor mai înalte standarde internaţionale în domeniu, ca să-şi găsească mai uşor pieţe de desfacere. Asociaţia Moldova Fruct a iniţiat în acest sezon un ciclu de şase ateliere informative pentru producătorii de mere, fructe sâmburoase şi struguri de masă. Seminarele sunt organizate cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova şi se desfăşoară în gospodării moderne din ţară.

La finele lunii august a fost organizat un atelier destinat producătorilor de struguri. La eveniment au participat mai mult de 50 de producători.

Petru Mihov, manager Terra Vitis SRL din satul Burlacu gestionează în prezent un teren de 40 de ha cu struguri de masă. Aici, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, acum cinci ani a înfiinţat şi o plantaţie de struguri pe sistem de suport de tip Gable, pentru a spori cantitatea şi calitatea strugurilor.

„Această plantaţie unde suntem este deosebită prin faptul că are un nou fel de punere a butucilor. Este al cincilea an. Anul trecut am avut o productivitate de 18 tone la hectar, anul acesta ne-am programat la 30 de tone. Mai avem aici şi plasa antigrindină”, povesteşte producătorul Petru Mihov.

Fermierul gestionează în total 1.900 de hectare de terenuri, 120 dintre care ocupă plantaţiile multianuale de măr, păr şi struguri de masă. Recent a finalizat si construcţia depozitului frigorific cu o capacitate de 600 tone, fapt ce-i oferă posibilitatea de a exporta producţia de struguri spre pieţele din UE.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Moldova Fruct”, calitatea şi păstrarea corectă a fructelor moldoveneşti constituie în anul 2021 direcţia de bază a instruirilor organizate pentru producătorii din ţară.

„Iniţiativa este de a promova discuţiile profesioniste dintre verigile lanţului valoric. Mă refer aici la producătorii, exportatorii şi retaileri să utilizeze standardele de calitate, adică şi producătorii, în primul rând, să le cunoască”, subliniază directorul executiv „Moldova Fruct”, Iurie Fală.

Proiectul Agricultura Performantă în Moldova a contribuit şi la elaborarea unor postere în care sunt ilustrate normele de calitate pentru caise, prune, mere şi struguri de masă şi care vor fi afişate în casele de ambalare.

„Strugurii trebuie să fie intacţi, să nu fie afectaţi de dăunători sau paraziţi şi mai cu seamă după păstrare trebuie să fie amplasaţi în ambalajele de comercializare. În ultimul timp tot mai des sunt solicitate cutiile de carton. De regulă, strugurii sunt puşi la păstrare în lădiţe de lemn”, spune reprezentantul USAID Moldova, Andrei Cumpanici.