Merele moldovenești își caută nișa pe piața Orientului Mijlociu

Data publicării : 16.09.2019

Un grup de producători de fructe din Republica Moldova se află într-o misiune de afaceri în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta cu comercianții din Orientul Mijlociu export de fructe moldovenești.

Misiunea de afaceri este organizată la inițiativa Asociației Producătorilor și Exortatorilor de Fructe Moldova Fruct cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

În cadrul misiunii, producătorii de fructe discută cu companii distribuitoare de fructe din Orientul Mijlociu despre posibilitatea de a vinde fructe pe această piață cu mai mult de 2 miliarde de consumatori.

„Am avut întâlniri cu 3 companii distribuitoare de fructe. Am avut discuții cu un distribuitor mare pe piața Orientului Mijlociu, care doar în ziua când i-am vizitat au importat 20 de containere de fructe din întreaga lume. Am discutat și cu alte companii mai mici, cu experiență de import  din Europa”, spune Vadim Codreanu, manager vânzări Codru-ST SRL. Vadim Codreanu spune că piața Orientului Mijlociu ar putea deveni una tot mai accesibilă pentru producătorii de fructe din Moldova.

Participanții la misiunea de afaceri afirmă că piața Orientului este una foarte conectată. Dacă produsul ajunge pe această piață și este apreciat, acest produs va fi preferat și promovat. Produsele care ajung în portul din Dubai, sunt ulterior distribuite  în tot Orientul.

„Cumpărătorii de fructe cu care am reușit să discutăm cunoșteau despre fructele și strugurii din Moldova, inclusiv despre containerul de struguri de masă care a ajuns din Republica Moldova în Dubai, acum 2 ani”, ne-a relatat Vadim Codreanu.

Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct afirmă că piața Orientului Mijlociu este una foarte dinamica cu foarte multe oportunități pentru fructele din R Moldova, în special mere.

„Este piața pe care fiecare exportator își poate găsi un partener. Soiurile de mere preferate de consumatorii de aici sunt: roșii, dulci și cu o fermitate bună cum ar fi Gala Royal. Sunt solicitate și soiurile de mere verzi Golden și Granny Smith”, spune Iurie Fală.

În următoarele zile, reprezentanții Moldova Fruct vor avea discuții cu un șir de cumpărători mari de pe piața Orientului.

În anul 2018 pe piața Orientului Mijlociu au ajuns 1000 tone de mere moldovenești în țări cum ar fi: Turcia, Iraq, Qatar, Oman, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite.