Metode naturale de înroșire a merelor au fost prezentate membrilor Moldova Fruct

Data publicării : 11.10.2017

Producătorii de fructe din țară au fost instruiți cum să sporească culoarea roșie la mere. Seminarul teoretico-practic a avut loc în livada „Elit Fruct” SRL de la Coșernița, Criuleni și a fost organizat de Asociația Moldova Fruct împreună cu Proiectul Agricultura Performantă în Moldova.

În cadrul instruirii au fost prezentate mai multe metode, care, fiind aplicate, pot contribui la sporirea indicelui de culoare a merelor.

Iurie Fală, director executiv al „Moldova Fruct” menționează că merele roșii se bucură de o cerere tot mai mare din partea consumatorului.

„Tendința de înroșire a merelor vine din tendințele înregistrate pe piață. Se atestă o tendință de a produce și a comercializa mere de soiuri roșii, crocante, suculente și cu o durată lungă de viață la raft. Pe lângă toate acestea, merele trebuie să fie în primul rând inofensive”, spune Iurie Fală.

Participanții la seminar au asistat la prezentarea tehnicii de sporire a colorării fructelor cu ajutorul peliculei reflectante în plantațiile de măr.

„Vorbim despre metode naturale de înroșire a merelor la soiurile Gala, Fuji, Jonagold și clonele lor, cât și alte soiuri. Sunt metode actuale care se practică atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Utilizarea acestor metode contribuie la mărirea cu 25% a fructelor și totodată crește cu 60% numărul fructelor recoltate în prima etapă. Acest lucru este foarte important pentru că prețul fructelor de calitatea premium recoltate în prima etapă este mai înalt, lucru de care pot beneficia producătorii. Mărirea în dimensiune a fructelor și sporirea indicelui de roșire a acestora are loc prin reflectarea razelor solare de la suprafața peliculei în coroana pomilor, fapt ce duce la majorarea radiației fotosintetic active în aceasta. Costul peliculei reflectante variază în funcție de tipul acesteia și dacă e să vorbim de peliculă multianuală, fermierii își pot recupera cheltuielile timp de un an sau pe parcursul a două sezoane de utilizare a acesteia”, a declarat Eugeniu Gudumac, specialist în tehnologia producerii în cadrul Proiectului Agricultură Performantă în Moldova.

Producătorii de fructe spun că urmăresc noile tehnologii de producere și cerințele consumatorului, totuși, ei consideră important să crească nivelul de calitate şi să respecte standardele de inofensivitate.