Moldova Fruct a discutat cu MADRM cele mai stringente probleme din sectorul agricol

Data publicării : 21.03.2018

Asociația Moldova Fruct, alături de alte asociații din sector, au avut ieri, 20 martie, o ședință de lucru cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Părțile au discutat despre cele mai stringenete problemele din sectorul agricol întâmpinate de producători:

  1. accesul la apele subretane pentru irigare
  2. procesul birocratic de obținere a autorizației pentru irigare
  3. regulamentul cu privire la plata în avans pentru investițiile efectuate de fermieri
  4. fondul de garantare a creditului agricol
  5. evaluarea sectorului produselor de origine animalieră, restanțele la elaborarea planului de implementare a cerințelor sanitar-veterinare, etc.

„Am expediat zilele trecute la Guvern un proiect de modificare a unor legi ce țin de apele de suprafață. Peoducătorii agricoli au reușit să obțină anul trecut foarte puține autorizații pentru utilizarea specială a apei. Este o listă prea mare de acte care trebuie să fie depuse pentru a obține această autorizație, actele care împedicau obținerea autorizației am propus să fie excluse”, a informat Vasile Luca, secretar de Stat în cadrul MADRM.

Reprezentanții producătorilor agricoli au insistat și pe problema imposibilității de a utiliza apele subterane pentru irigare.

„Discutăm de 4-5 ani acest subiect, dar schimbări nu avem”, a subliniat Vitalie Gorincioi, președinte al Moldova Fruct.

El a menționat și despre necesitatea unei strategii de dezvoltare a horticulturii care trebuie să fie elaborată de ministerul de ramură, dar și despre Programul de livrare a merelor în școli, care deși a fost elaborat și discutat, a rămas până în prezent doar pe hârtie.

„Găsim bani pentru tot, dar pentru copiii noștri nu găsim?”, a întrebat Vitalie Gorincioi.

S-a stabilit ca asociațiile și ministerul să fixeze o întâlnire lunară, în cadrul căreia, să prezinte problemele din sector, iar MADRM să vină cu soluții.

Discuția a avut loc la inițiativa asociațiilor, care au înaintat Guvernului și MADRM o scrisoare comună, în data de 7 februarie, curent.