Moldova Fruct a participat la Festivalul Național al Mărului

Data publicării : 03.10.2016

Asociațiile membre ale Platformei de Cooperare „Fructe de pe malurile Nistrului”: Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct și Днестровский Фрукт au participat la Festivalul Mărului cu stand comun.

 

Consiliul Raional Soroca a organizat o nouă ediție a Festivalului Național al Mărului pe 1 octombrie 2016. Evenimentul a devenit deja o tradiţie, având în vedere că a ajuns la cea de-a VI-a ediție. Anul acesta, Festivalul s-a desfășurat în Piața Libertății din orașul Soroca și a întrunit un număr mare de producători și procesatori, devenind astfel un eveniment interesant pentru numeroşii vizitatori.

Platforma de cooperare „Fructe de pe Malurile Nistrului”, alcătuită din Asociaţiile Moldova Fruct și Днестровский Фрукт, a avut posibilitatea de a-şi expune produsele în cadrul unui stand comun, alături de 12 companii producătoare de mere, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Evenimentul a fost o adevărată sărbătoare pentru localnici, dar şi pentru invitaţi. Cu suportul GIZ Moldova, la Festival au fost prezenți şi oaspeți din India, oameni de afaceri interesați de comerțul cu fructe. Aceştia au apreciat calitatea și gustul deosebit al merelor moldovenești, fiind interesaţi în special de trei soiuri de mere roşii. În aceeași zi, oaspeții indieni au vizitat şi facilitățile de stocare ale merelor deținute de trei membri ai Asociației Moldova Fruct.

De asemenea, standul a fost vizitat şi de către oficialități locale și naționale, printre care Nicolae Olaru, vice-ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, președintele Raionului Soroca, primarul orașului Soroca şi şeful direcției agricole a Raionului Soroca.

Un alt aspect ce a trezit interesul vizitatorilor a fost ambalajul modern în care s-au expus merele. Alveolele în care au fost aranjate fructele reprezintă un element de sporire a competitivității produselor pe piețele internaționale.

La standul comun au fost prezentate cinci soiuri de mere verzi și roșii, dar și varietăți ale acestora. Mostrele au fost furnizate de către membrii ambelor asociații: SRL Domulterra; SRL Lobi Logistic; SRL Vitalitifruct Expo; SRL Mialex-Nord; GȚ Victor Său; EuroRostAgro SRL; AgroSnab Pridnestrovia SA. De asemenea, la standul „Fructe de pe Malurile Nistrului” au fost expuse containere și soluții de paletizare, furnizate de compania Rikipal SRL, membru al Asociației Moldov Fruct.

La eveniment au fost distribuite buletinele informative „Livădarul” și „Moldova un gust deosebit”, elaborate în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, precum și broșurile Asociației Moldova Fruct. Atât acestea, cât şi buletinele prezentate au conţinut informaţii utile pentru producătorii de mere din țară.

La fel ca în ediţiile anterioare, mărul special al Asociației Moldova Fruct, care a fost împodobit cu fructe roșii și verzi, s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea vizitatorilor.

Pentru pomicultori, participarea în cadrul Festivalului a fost un lucru benefic din mai multe puncte de vedere. Aceştia au avut posibilitatea de a interacţiona cu alţi pomicultori din diverse regiuni ale ţării şi au cunoscut realităţile de pe piaţa fructelor proaspete, inclusiv prețuri, standarde de marketing și ambalare. Evenimentul a însemnat şi o oportunitate de apropiere între pomicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Prezenţa la expoziție a fost posibilă datorită suportului oferit de către Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de către PNUD Moldova.