Potențialul de export al merelor moldovenești în India

Data publicării : 08.04.2022

Republica Moldova a primit dreptul de a exporta mere în India din anul 2018 cu condiția parcurgerii perioadei de testare. Aceasta constă în livrarea a 8-10 containere în procedură specială de analiză a riscurilor fitosanitare în portul de destinație (durata 7 -14 zile). În 2018 a fost livrat un singur un container de 17,3 tone. Exportatorii au evitat să exporte pe această piață din cauza riscurilor, totuși pe viitor India ar putea deveni o piață de alternativă pentru merele moldovenești.

Transport – pe cale maritimă, prin porturile Odessa și Constanța, în containere frigorifice de 40 de picioare, cu capacitate de 21 de tone

Perioada de tranzit – 35-40 de zile.

Termenii de plată aplicate de indieni – de la 20 până la 60 de zile după recepționarea la destinație. Nivel mediu și jos al prețurilor oferite.

Ambalaj – cutie telescopică tip Bushel, 18,2 kg netto, merele se plasează în rânduri separate de 5 alveole.

Calibrele utilizate – 113/125/138/152/165 (număr de fructe omogene per cutie).

Preferințele consumatorilor din India

Mere roșii – dulci, crocante, suculente, cu fermitate înaltă și ceruite pentru a asigura cel puțin 2 săptămâni de viață la raft.  Acestea constituie  80 și 85% din volumul total de mere comercializat pe această piață. Soiurile care corespund sub aceste categorii: Gala, Red Chief și clonele acestora (estimativ Gala reprezintă 7% și Red Chief 6% în totalul volum de mere produs în Moldova).

Mere verzi – crocante, suculente, fermitate înaltă și ceruite (cu excepția soiului Golden) pentru a asigura cel puțin 2 săptămâni de viață la raft.  Acestea constituie  15-20 % din volumul total de mere comercializat pe această piață. Soiurile care corespund sub aceste categorii: Golden Delicious și Granny Smith și clonele acestora (estimativ Golden reprezintă 16% și Granny Smith 2% în totalul volum de mere produs în Moldova).

Obstacole:

  1. Risc mare de neplată și lipsa în RM a companiilor care prestează servicii de asigurare a exporturilor;
  2. Dificultăți în a găsi parteneri credibili;
  3. Cantitățile de mere de sortimentul solicitat produse în RM sunt insuficiente;
  4. În RM nu există nici o linie de sortare dotată cu echipamente de ceruire.