Producători și exportatori de fructe participă la o vizită de studiu în Germania

Data publicării : 15.08.2017

În perioada 14-17 august, o un grup format din 19 producători și exportatori de prune și cireșe, de pe ambele maluri ale Nistrului, membri ai Asociației Producătorilor de Fructe „Moldova Fruct” și Asociației „Dnestrovskii Fruct” participă la o vizită de studiu în Germania.

Vizita are ca scop preluarea tehnologiilor inovative de producere super-intensivă a prunelor și cireșelor. Grupul va avea posibilitatea să studieze elementele tehnologice pe diferite verigi ale lanțului valoric a prunelor și parțial a cireșelor, să cunoască noi soiuri de prune care se bucură, în prezent, de o cerere înaltă din partea consumatorului de pe piața Uniunii Europene.

Producătorii agricoli vor vizita centre de multiplicare și pepiniere care produc și oferă material săditor pentru diferite soiuri de prune cu capacități genetice înalte care pot fi ușor raionate în Republica Moldova, vor studia sisteme și tehnologii de înființare a livezilor de prun și cireș cu sisteme de protecție antigrindină și antiploaie care pot asigura o recoltă planificată garantată, de calitate înaltă, care poate fi comercializată la un preț înalt.

„Cu suportul UE și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, oferim posibilitatea producătorilor de fructe să își perfecționeze cunoștințele în tehnologii de producere, în tehnologii de irigare, sisteme de suport, sisteme antiploaie și antigrindină. Toate aceste lucruri fac parte dintr-un program amplu de instruire a membrilor „Moldova Fruct” în vederea acumulării cunoștințelor și dezvoltarea abilităților de business”, menționează Iurie Fală, director executiv al APFM „Moldova Fruct”.

Vizita de studiu este organizată în cadrul Platformei de cooperare a pomicultorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru în creșterea competitivității fructelor pe piețele tradiționale și alternative, creată de Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Asociaţia Dnestrovskii Fruct, în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Suport la organizarea vizitei a oferit și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.