„Producătorii și guvernul trebuie să se mobilizeze pentru a identifica parteneri comerciali pentru merele moldovenești”
Procesul de recoltare a merelor este în toi în livezile din Moldova. Până în prezent, au fost recoltate merele de soiuri timpurii, acum sunt recoltate soiurile de toamnă, iar spre începutul lunii octombrie producătorii vor culege soiurile târzii.
Anul acesta vor fi recoltate 600 mii tone de mere, conform estimării prealabile din luna iulie. Recolta este în creștere, comparativ cu anul trecut când au fost recoltate 480 mii tone.
„Recolta de mere din acest an s-a obținut în condiții destul de complicate. Am avut perioade răcoroase și ploioase în timpul polinizării și ploi abundente în iunie și iulie. Din această cauză, în multe livezi nu a fost posibilă efectuarea tratamentelor necesare împotriva bolilor și dăunătorilor. O parte din recolta din aceste livezi va fi livrată fabricilor de procesare”, spune Iurie Fală, director executiv, Moldova Fruct.
Specialistul afirmă că, anul acesta va fi unul mai dificil în ceea ce privește comercializarea merelor.
„Pe piața tradițională – Federația Rusă, unde sunt exportate mai mult de 90 la sută din merele moldovenești, au avut loc schimbări structurale majore. În primul rând, este vorba despre o ofertă mai mare de fructe din partea producătorilor ruși. Un alt aspect ține de pătrunderea agresivă pe piața rusă a Iranului, pe segmentul de mere de calitate joasă și medie, segment unde se comercializează merele moldovenești. Acest lucru va influența prima parte a sezonului și ritmul exporturilor va fi mai lent, iar prețurile vor fi mai joase”, spune Iurie Fală
Asociația Moldova Fruct a informat din timp membrii ca să acorde o mare prioritate calității merelor, recoltării acestora în termeni optimi pentru a asigura păstrarea calitativă în depozite frigorifice.
„Am informat și informăm în continuare că este necesar să întreprindem eforturi majore, nu doar la nivel de guvern, dar și producătorii să se mobilizeze în a identifica parteneri comerciali și pe alte piețe. În cadrul programului „Fructe moldovenești pentru lume”, Moldova Fruct se străduie să informeze potențiali cumpărători din diferite țări despre potențialul de export de mere și alte fructe produse în Moldova. Este o sarcină majoră ca noi să îmbrățișăm standardele de calitate solicitate pe aceste piețe și să ne încadrăm în specificațiile de produs pe care ei le solicită”, menționează directorul Moldova Fruct.
Iurie Fală spune că, o sarcină a sectorului, dar și a statului ar fi să creștem consumul de fructe proaspete. O soluție ar fi Programul de mere pentru copiii din instituțiile preșcolare și școlare. „Aceasta nu ar presupune investiții mari din partea statului, dar ar permite să educăm generația în creștere cu consumul sănătos de fructe. Am discutat pe parcursul mai multor ani aceste programe, dar nu s-au încununat cu succes. Este momentul potrivit să ne întoarcem la aceste discuții. Nu vorbim despre consumul a 600 mii tone, dar de 25-30 mii tone care și-ar putea găsi valorificare fiind consumate în stare proaspătă de către copiii noștri”, subliniază Iurie Fală.