Reprezentanți ai Asociației Moldova Fruct au fost într-o misiune de lucru în Regatul Țărilor de Jos
Reprezentanți ai Asociației Moldova Fruct au fost în perioada 29 august-2 septembrie 2021 într-o misiune de lucru în Regatul Țărilor de Jos.
Vizita a fost organizată datorită suportului oferit de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova. Scopul grupului, care a întrunit membri ai Consiliului e Administrare dar și angajați ai Moldova Fruct, a fost de a studia experiența Asociațiilor și altor instituții de profil horticol din Regatul Țărilor de Jos privind prestarea serviciilor pentru membri și clienți, comunicarea eficientă cu membrii etc.
„Vizita a oferit o viziune Asociației Moldova Fruct în privința completării grilei sale de servicii și va contribui pe viitor la creșterea capacității de oferire a serviciilor profesionale și întărirea poziției asociației ca organizație reprezentativă în sectorul horticol”, a spus Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.
În cadrul vizitei, membrii consiliului au avut un șir de întâlniri, inclusiv cu Tatiana Pârvu, ambasadoarea Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos. Excelența sa a menționat că experiența olandeză ar fi extrem de utilă pentru agricultorii din Moldova.
„Regatul Țărilor de Jos este o țară puțin mai mare decât Moldova, dar în același timp unul dintre cei mai mari exportatori de produse din lume (locul doi după SUA). Sunt sigură că Moldova are ce oferi, iar rolul producătorilor agricoli este esențial în zilele noastre când procesul de urbanizare are loc în toată lumea, iar consumul este în creștere”, consideră ambasadoarea.
Grupul a avut o discuție cu reprezentanții Centrului de Promovare a Exporturilor din Țările în Curs de Dezvoltare, care oferă suport membrilor Moldova Fruct în accesarea noilor piețe de desfacere pe parcursul ultimilor ani.
De asemenea, reprezentanții Moldova Fruct au vizitat producători fructe în sistem organic și convențional și au discutat despre experiența lor în producerea și comercializarea fructelor. Un aspect important menționat de ei a fost necesitatea de asociere, dar și de dezvoltare a parteneriatelor stabile cu traiderii. „Colaborez cu un singur exportator de fructe pe parcursul a peste 20 de ani, îi vând toate fructele lui pentru că avem o relație de încredere”, a relatat unul dintre producătorii vizitați.
În ultima zi a misiunii, grupul a vizitat centrul de cercetare Fruit Consult. Instituția este o agenție de consultanță privată pentru cultivatorii de fructe (măr, pere, cireșe). În mare parte instituția consultă producătorii din Olanda, Belgia, Germania și Italia, dar și din alte țări. Centrul asistă producătorii la capitolul fertilizare și protecția plantelor.
Antreprenorii moldoveni, membri ai consiliului, au apreciat activitatea instituției de cercetare din Regatul Țărilor de Jos, dar și-au exprimat regretul că în Moldova nu există instituții similare, iar producătorii sunt nevoiți să își asume riscul să testeze, din resursele proprii și cu asumarea tuturor riscurilor, noi soiuri care ar putea să nu fie potrivite pentru condițiile Republicii Moldova.
Urmare vizitei desfășurate, Moldova Fruct își va reevalua modalitatea de asistare a membrilor și de prestare a serviciilor pentru a spori eficiența și impactul suportului acordat agricultorilor din sectorul horticol.