Producătorii și procesatorii de mere la masa negocierilor

Data publicării : 12.09.2019

Producătorii, procesatorii de mere s-au întrunit la Ministerul Agriculturii la o ședință a consiliului pe filiera de produs: Legume-fructe proaspete și procesate.  Întrunirea a avut loc ca rezultat a solicitării membrilor Asociației Moldova Fruct de a majora prețul de achiziție a merelor pentru procesare. Prețul oferit la moment de fabricile de procesare este între 1,50 – 1,80 lei/kg.

Iurie Fală, director Moldova Fruct a menționat că țările vecine oferă un preț mai mare la achiziția merelor pentru producerea sucului concentrat de mere, decât fabricile autohtone: Polonia 14-15 euro cenți/kg, România 12 euro cenți/kg, iar Ucraina 11-12 euro cenți/kg.

„Trebuie să găsim o posibilitate, astfel încât să aibă de câștigat ambele părți. Să activăm în condiții de piață, producătorii să obțină prețuri de piață corecte”, a spus Iurie Fală.

Producătorii de mere afirmă că din cauza calamităților naturale din acest an, cantitatea de mere pentru procesare este mare, la fel ca și pierderile pe care le înregistrează.

„Costul de producere a unui kilogram de mere în gospodăria noastră este de 2,30 – 2,40 lei. Avem probleme mari cu forța de muncă, oamenii pleacă sau nu doresc să muncească. În consecință, vom fi nevoiți să defrișăm livezile. Noi cerem un preț care ne-ar acoperi măcar o parte din pierderi”, a spus Tatiana Pavliuc, director al SRL Plaiul Bîrlădean de la Ocnița.

Vladimir Gamureac, producător agricol de la Briceni a subliniat că peste 5 ani, fabricile de procesare riscă să nu aibă ce procesa.

„În cadrul Asociației promovăm tehnologiile moderne de producere, livezi performante, care ne vor permite să avem mai puțin de 10% din mere pentru procesare. Atunci fabricile de procesare cu cine vor lucra? Nu cerem lucruri imposibile, vrem un preț corelat la cele de pe piețele din regiune”, a mai spus Vladimir Gamureac.

Pe de altă parte, companiile de procesare afirmă că nu au o înțelegere vizavi de prețul de achiziție, dar pentru că până în prezent nu au încheiate contracte de livrare a sucului concentrat de mere, nu pot oferi un preț mai mare de cumpărare a merelor pentru prelucrare.

„Trebuie să facem față concurenței. China este un producător foarte mare de suc concentrat pe care îl vinde la un preț mic. Din păcate, noi nu avem nici aciditatea mai mare de 3,5% în suc, nivel solicitat la moment de cumpărători. Suntem gata să prestăm servicii de procesare a merelor”, a spus Oxana Petrovici, director general Alfa-Nistru.

Prezentă la ședință, Georgeta Mincu, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a vorbit despre posibilitatea a asigura școlile și grădinițele cu mere și suc din mere.

În R. Moldova activează în prezent mai multe fabrici de procesare, 4 dintre ele însă procesează practic întreaga cantitate de materie primă. Pe zi, fabricile pot procesa până la 5 mii tone de fructe.