Soiuri de mere performante și moderne prezentate la conferința: Businessul Fructelor în Republica Moldova

Data publicării : 05.12.2017

12 soiri de mere,  cele mai moderne și performante, care pot fi cultivate de producătorii de fructe din Moldova au fost prezentate  în cadrul Conferinței Naționale: Businessul Fructelor în Republica Moldova, organizată  recent de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Producătorii agricoli au testat cele 12 soiuri de mere, apreciind calitatea, fermitatea și gustul fructelor.

”Din soiurile degustate mi-a plăcut soiul Fuji și Jeromine atât ca aspect, cât și gust. Noi producem Florina și Golden, însă pentru viitor planificăm să plantăm și soiuri noi, mai performante solicitate de cumpărători”, afirmă, Dmitri Mihov, producător de fructe din raionul Cahul, membru al Moldova Fruct.

Eugeniu Gudumac, specialist tehnologii în producere în cadrul Proiectului USAID/APM, a menționat că  deși actualmente în Republica Moldova sunt cultivate circa 70de soiuri de mere, fermierii trebuie să aleagă minuțios soiul fructelor pe care intenționează să-l cultive. ”Soiul ales trebuie să corespundă cerințelor pieții, să fie ușor de cultivat, să intre rapid pe rod și să asigure o recoltă înaltă. Nu trebuie de ignorată nici calitatea fructelor, să fie  ușor de recoltat, să aibă o perioadă lungă de păstrare, precum și să fie  rezistente la  boli pe perioada depozitării”, spune Eugen Gudumac.

În acest an, la ediția a treia a conferinței destinată businessului cu fructe, au participat mai mult de 160 de pomicultori din toate regiunile țării, experți internaționali în domeniul producerii fructelor din Olanda, Ungaria, Damenarca, România și specialiștii locali care au făcut schimb de experiență și bune practici cu producătorii de fructe.

Producerea fructelor reprezintă o afacere pentru un număr mare de producători agricoli din Republica Moldova, este un business care aduce profit, dar contribuie și la dezvoltarea comunităților prin asigurarea locurilor de muncă.

În prezent în Republica Moldova sunt plantate  56 mii hectare de livezi de meri, de pe care s-au recoltat circa 430 tone de fructe. Totodată, sunt plantate  22,5 mii ha de livezi de prun, 7,8 mii ha de piersic, 8,25 mii ha de cireș/vișin, 3,97 mii ha de cais.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica