Tatiana Pavliuc: „Trebuie să avem tot lanțul valoric, dacă ne propunem să fim competitivi”

Data publicării : 12.07.2019

„Noi știm a crește fructe de calitate dar nu știm a le vinde. Trebuie sa avem tot lanțul valoric daca ne propunem sa fi competitivi. Mai bine ne concentram forțele la crearea livezilor mici, super-intensive, decât să investim în livezi mari la standarde vechi .” spune dna Tatiana Pavliuc, proprietara companiei „Plaiul Bîrlădean”.

În perioada 8 – 14 iulie, alături de un grup de experți și producători de cireșe din Republica Moldova producătoarea a efectuat o Vizită de studiu în SUA. Acțiunea organizată de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, a avut drept scop a familiarizarea fermierilor autohtoni cu tehnologiile de ultimă generație aplicate în procesul de producere și post-recoltă pentru cireșe în SUA.

Livezile de măr a Companiei „Plaiul Bîrlădean” SRL se extind pe o suprafață de 269 ha, de prun pe 14 ha, iar  pe o suprafață de 984 ha se  găsesc culturi cerealiere.  Anul trecut întreprinderea a înființat prima livadă de cireș cu o suprafață de circa 9 ha, dar planifică extinderea și modernizarea ei. Vădit impresionată de experiența acumulată în statele Oregon și Washington, antreprenoarea a recunoscut că bagajul de informații oferit de colegii americani îi vor prinde bine la extinderea plantației de sâmburoase.

În cadrul vizitei, antreprenoarea s-a documentat referitor la materialului săditor, soiurile, tehnologiile de protecție, tratament a pomilor dar și infrastructura de post-recoltare a întreprinderilor pomicole din SUA. “La ei totul e la nivel înalt. Dacă la noi unii producători abia achiziționează linii de sortare a merelor, ei deja de multă vreme și-au mărit randamentul, instalând linii de sortare pentru cireșe. Am vizitat un laborator aflat chiar în câmp, unde sunt cercetate circa 117 soiuri de cireșe. Experții de acolo dețin toată informația despre caracteristicile fiecărui soi.  Mi-a plăcut sistemul de irigare, care nu e prin picurare ci prin aspersiune. Fapt ce permite irigarea unei suprafețe mai vaste. Ei exportă cireșele lor în toată lumea, au soiuri de perspectivă.”

Începând cu anul 2007, gospodăria membră a Moldova Fruct, a inițiat procesul de implementare a standardului internațional de Siguranță și Calitate a produselor agricole Global G.A.P. Dna Pavliuc a recunoscut că cele mai mari dificultăți pe care le întâmpină fermierii din Moldova sunt insuficiența de banii, condițiile meteo imprevizibile și insuficiența forței de muncă. Iată de ce atenția antreprenoarei a fost captată de randamentul muncitorilor în livezi.

Potrivit antreprenoarei, fermierii moldoveni au multe de învățat ce privește segmentul de productivitate a muncii dar și infrastructura de post-recoltare: „ Acolo, pe o plantație de 1200 de ha erau colectate câte 300 de tone de fructe zilnic, având la dispoziție 800 de zilieri. Fermierii sunt binevoitori și lucrează cot la cot cu muncitorii. Fructele erau sortate și imediat transportate la răcire. Mi-a plăcut principiul de organizare a procesului de recoltare, ceea ce ne propunem să implementăm la întreprinderea noastră.”

Întrebată despre gustul fructelor produse de SUA, Dna Tatiana a recunoscut că grație întreținerii la cel mai înalt nivel al plantațiilor, cireșele americane sunt dulci și crocante.

Fructele sâmburoase reprezintă o alternativă avantajoasă de afacere pentru producătorii de fructe din țara noastră, cu potențial enorm de export. Potrivit datelor recente, în Republica Moldova sunt plantate anual în medie 300 ha de livezi de cireși. În 2017 erau pe rod 3 500 hectare de livezi de cireși. Totodată, a crescut volumul exporturilor de cireșe de la 1 700 tone în 2010, până la cca 10 800 tone în 2018.

Vizita de studiu a fost organizată de Proiectul USAID/Agricultura Performantă în Moldova, care promovează bunele practice în agricultură și modernizarea sectorului pomicol.