Invitație deschisă: Suport pentru stabilirea soluțiilor noi de transport și logistică

Data publicării : 04.03.2022

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) în parteneriat cu Asociația Moldova Fruct intenționează să sprijine în jur de 10 exportatori de fructe din Moldova cu asistență tehnică și financiară pentru explorarea și testarea soluțiilor noi de transport și logistică către piețele noi pentru fructele moldovenești.

Războiul din Ucraina are drept consecință blocarea sau supraîncărcarea porturilor din Marea Neagră, prin care tot mai multe fructe moldovenești sunt exportate către piețe noi, precum țările din Golful Persic, Israel și Africa de Nord. Creșterea generală a costurilor de transport poate afecta competitivitatea exporturilor moldovenești chiar și către destinațiile care recent au devenit tradiționale pentru fructele moldovenești, precum țările Uniunii Europene.

Pentru a menține și extinde rezultatele de succes atinse de exportatorii moldoveni în diversificarea piețelor, USAID/APM și Asociația Moldova Fruct vor acorda exportatorilor interesați un pachet de servicii care include:

 1. Stabilirea legăturilor cu prestatori alternativi de servicii de logistică;
 2. Efectuarea studiilor de fezabilitate a soluțiilor noi de transport și logistică;
 3. Acordarea suportului consultativ multilateral (control calitate, aspecte fitosanitare etc.) pentru organizarea livrărilor-pilot;
 4. Diminuarea riscurilor prin acoperirea costurilor asociate livrărilor-pilot (până la 3.500 dolari SUA) către piețe noi sau prin soluții noi de transport și logistică. Activitățile ilustrative care pot fi cofinanțate de USAID/APM includ, dar nu se limitează la:
  • Costul transportului terestru către porturi alternative;
  • Costul transportului maritim;
  • Costul ambalajului specific (netradițional) solicitat în piața-țintă;
  • Costuri asociate misiunilor comerciale sau de verificare a calității la destinație, inclusiv servicii de inspecție a calității (marine cargo surveyors).

Exportatorii interesați în obținerea acestor servicii sunt rugați să trimită solicitarea de asistență la adresa apm@moldovaagro.com, în formă liberă, furnizând cât mai multe detalii posibile despre piața-țintă, importatorii identificați, cantitatea și caracteristicile produsului (soiuri, certificări, analize ale reziduurilor de pesticide), viziunea despre soluțiile noi de transport și logistică, alte informații relevante.

Solicitările de asistență vor fi evaluate în baza principiului „primul venit – primul servit”. Se va acorda prioritate produselor care corespund criteriilor specificate în Regulamentul de acordare și utilizare a dreptului asupra mărcii „Moldova – un gust deosebit” (https://moldovafruct.md/quality/regulamentul-de-utilizare-a-marcii-moldova-un-gust-deosebit).

USAID/APM își rezervă dreptul de a acorda asistență unui număr mai mare sau mai mic de exportatori, în funcție de  resursele disponibile. Toate costurile suportate de USAID/APM vor fi alocate conform cerințelor de achiziție ale Chemonics și USAID. Fondurile USAID/APM vor fi oferite pentru asistență tehnică, iar serviciile vor fi furnizate în natură: banii vor fi transferați furnizorilor de bunuri și servicii, și nu exportatorilor.

Angajații USAID/APM și Moldova-Fruct nu au dreptul de a revendica, iar solicitanților le este interzis să ofere bani, taxe, comisioane, credite, cadouri, gratuități, obiecte de valoare sau compensații pentru a obține sau recompensa un tratament favorabil presupus necorespunzător în ceea ce privește această invitație. Orice solicitare necorespunzătoare din partea oricărui angajat al proiectului va fi raportată directorului de proiect sau la adresa de e-mail BusinessConduct@chemonics.com.