Moldova Fruct atenționează producătorii: Nu aplicați produse de uz fitosanitar interzise, dacă doriți să exportați fructele în UE

Data publicării : 14.04.2021

Respectarea normelor maxime admisibile de reziduuri în fructe este cap de listă atunci când vorbim despre export pe piața Uniunii Europene. UE a exclus în ultimii ani un șir de preparate din registrele sale, iar în Republica Moldova este permisă utilizarea acestora până la epuizarea stocurilor.

Asociația Moldova Fruct atenționează producătorii să nu utilizeze produse de uz fitosanitar care au fost excluse din Registrele UE, dar și să acorde o atenție sporită reziduurilor de substanțe active în fructe.

„Când vorbim despre exportul fructelor, accentuăm în permanență cerințele Uniunii Europeane, dar trebuie să vorbim despre producere inofensivă pentru orice piață, inclusiv cea internă. Nu cred că a rămas mult timp până și țările CSI, în special Federația Rusă, vor avea cerințe mai drastice”, spune Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct.

Asociația, începând cu anul 2020 a inițiat un dialog public-privat cu producătorii de fructe, companiile furnizoare de produse de uz fitosanitar și autoritățile statului, în cadrul proiectului „Reforma Climatului Investițional în R.M.” finanțat de Corporația Financiară Internațională în colaborare cu Agenția olandeză CBI.

„Producătorii de fructe trebuie să aibă o abordare foarte atentă față de utilizarea produselor de uz fitosanitar când sunt orientați la export, dar și la consumatorii de pe piața locală. În condițiile actuale, avem o cerere în creștere de fructe pe piața UE, acolo unde sunt niște reguli foarte stricte referitor la conținutul de reziduuri de substanțe active în urma tratărilor. Sunt un șir de produse fitosanitare care au fost interzise pentru utilizare de către țările din UE, deși la noi în Registrul de stat se mai permite utilizarea acestora până la epuizarea stocurilor, dar producătorii care intenționează să exporte în UE nu trebuie să le aplice categoric”, menționează Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Specialistul în siguranța alimentelor în cadrul Proiectului APM finanțat de USAID, Andrei Cumpanici, le-a spus producătorilor în cadrul unui webinar organizat recent de Moldova Fruct că normele privind reziduurile maxim admisibile în fructe au tendința de diminuare. „Trebuie să ne ajustăm schemele de protecție integrată contra bolilor și dăunătorilor în plantațiile pomicole în așa mod, încât atunci când vom efectua analizele multireziduale de laborator privind conținutul de substanțe active depistate, să ne încadrăm în normele impuse de către rețelele de supermarkete din UE”, spune Andrei Cumpanici.

Reprezentanții Moldova Fruct atenționează și despre spectrul îngust de produse de uz fitosanitar accesibile în prezent conform Registrului de stat care ar permite încadrarea în cerințele UE.

„Sunt puține produse pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la cais, cireș. Pe de altă parte avem produse omologate la alte specii de culturi horticole, dar ele nu au fost extinse și pentru alte culturi. Moldova Fruct va continua să comunice cu Centrul de Stat cu privire la omologarea și testarea produselor de uz fitosanitar, cu companiile furnizoare producătoare de PUF, ca împreună să identificăm soluțiile necesare pentru ca producătorii de fructe din Moldova să aibă acces la acele produse, utilizarea cărora va permite respectarea normelor maxim admisibile de substanțe active și reziduuri”, afirmă Iurie Fală.

În anul 2020, Moldova Fruct a făcut o analiză a produselor utilizate în UE la diferite specii de fructe. Ulterior, Asociația a expediat scrisori către companiile producătoare cu solicitarea de a analiza posibilitatea înregistrării sau extinderii anumitor produse pentru alte culturi. Au fost companii care au venit cu un răspuns și acțiuni concrete urmare a acestor demersuri, sunt companii care doar parțial au reacționat. Întrebarea este legată și de potențialul pieței, orice companie analizează  în primul rând potențialul pieței, și care va fi rulajul produsului pentru a-l testa, omologa și recomanda producătorilor agricoli.