Data publicării : 30.08.2024

Soluții ecologice de combatere a dăunătorilor în livezile de măr

Mărul este culturile de bază în segmentul de export, fiind una dintre cărțile de vizită a Republicii Moldova. Această cultură ne permite să arătăm niște indici de calitate, cum ar fi: calibrul, culoarea, gustul și recoltele mari. În spatele acestor rezultate stau un număr de procese tehnologice importante, unul fiind protecția integrată a bolilor și dăunătorilor. Cât privește dăunătorii, mărul cuprinde o varietate de vătămători, precum: viermele mărului, molia orientală, molia cojii fructelor, etc. Pentru a ține sub control acești dăunători și de a apela la soluții chimice, adică insecticide, suntem nevoiți să intervenim cu mai multe tratamente, ceea ce în final depășește numărul substanțelor active permise și crește prețul produsului final, fapt datorat costurilor ridicate ale produselor de uz fitosanitar și ale utilajelor aplicate.

De aceea, obiectivul principal în producția de măr este folosirea soluțiilor care oferă protecție de lungă durată împotriva dăunătorilor și dețin un preț competitiv, iar ca rezultat se efectuează mai puține tratamente. Această posibilitate o putem găsi în portofoliul brandului Eco Center, specializat în capcane de monitorizare cu momelilor feromonale și dezorientare în masă.

Soluțiile de dezorientare feromonală combat dăunătorii de bază, cum ar fi:

  • Cydia Protect® – viermele mărului;
  • Grapholita Protect® – molia Orientală;
  • Orana Protect® – molia cojii fructelor.

Dozatorul MD conține feromon care permite eliberarea uniformă a compoziției feromonale, fiind o metodă fiabilă și ecologică de control a insectelor dăunătoare. Prin intermediul dozatorului, mediul înconjurător se impregnează cu doze ridicate de feromon sintetic, având scopul de a întrerupe comportamentul de împerechere al dăunătorilor, prin dezorientare și reducerea capacității masculului de a localiza femelele. Astfel, femela depune ouă nefecundate din care nu ecluzează larve. Instalând 300 buc/ha, înainte apariției primei generații de dăunători, această metodă ne oferă protecție împotriva dăunătorilor.

Dezorientarea în masă este foarte solicitată datorită beneficiilor, precum:

  • Se instalează o singură dată pe sezon;
  • Acționează pe durata a 4-6 luni;
  • Nu produce reziduuri;
  • Are o eficiență înaltă;
  • Nu afectează organismele non-țintă (ex. insectele benefice);

Monitorizarea eficienței dezorientării în masă se efectuează cu ajutorul capcanelor Delta, care sunt instalate în număr de 2-4 buc/ha. Cu ajutorul lor, se poate monitoriza zborul și posibilele focare.

Mai multe detalii despre avantajele utilizării produselor de dezorientare și gama integrală a produselor comercializate de Eco Center le găsiți pe pagina web a companiei: www.ecocenter.md