Data publicării : 11.07.2023

Vineri, 7 iulie, Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova au organizat cea de-a V-a ediție a Expoziției Specializate de tehnică și inovații pentru pomicultură „Ziua Fructelor”. 

Având în vedere faptul că scopul evenimentului este dezvoltarea sectorului horticol al Republicii Moldova și consolidarea tehnologică a acestuia, anual expoziția reunește companii locale și internaționale care prezintă cele mai recente inovații și soluții tehnologice pentru livezi. Urmărind evoluția serviciilor și produselor expuse, la cea de-a V-a ediție remarcăm un progres considerabil la capitolul digitalizării și robotizării proceselor. Totodată, se observă tendința de promovare a practicilor agricole sustenabile ce protejează mediul înconjurător, începând cu soluții inteligente și eficiente de protecție a livezilor, echipamente și inovații pentru lucrările mecanizate, sisteme moderne de irigații și tratare a apei, surse proprii de energie regenerabilă și terminând cu soluții avansate pentru depozitarea și manipularea post-recoltare a fructelor, toate acestea fiind esențiale pentru competitivitatea fructelor noastre și diversificarea piețelor de desfacere.  

În acest context, merită să fie menționat faptul că anul acesta, datorită investițiilor producătorilor în infrastructura de post recoltare, dinamica exporturilor pe țări arată că în iunie 2023, cireșele noastre au ajuns în 13 țări, comparativ cu 8 destinații de export din aceeași perioadă a anului 2022. Totodată, potrivit statisticii exporturilor de cireșe moldovenești, în luna iunie a anului 2023, cota Federației Ruse a constituit 31,26%, comparativ cu 59,62% din perioada similară a anului 2022. Îmbucurătoare este creșterea de 6,5 ori a volumului de cireșe exportate în țările Uniunii Europene. Astfel, Republica Moldova a exportat pe piața UE, în luna iunie 2023, 1271 tone de cireșe, comparativ cu 196 tone din aceeași perioada a anului precedent.

La cea de-a V-a ediție a sa, expoziția s-a bucurat de succes și în rândul vizitatorilor. Astfel, anul acesta, Ziua Fructelor a prezentat interes pentru cca 400 de horticultori din țară și de peste hotare.

Succesul evenimentului este rezultatul unui efort colectiv și al colaborării strânse dintre Moldova Fruct, companiile expozante, partenerii principali, autoritățile publice locale, precum și membrii Asociației.

Moldova Fruct este o asociație care reunește pomicultori, producători, procesatori și exportatori de fructe din Republica Moldova. Misiunea sa este de a promova și dezvolta sectorul horticol din țară, facilitând accesul la tehnologii inovatoare, îmbunătățirea calității produselor și diversificarea piețelor de desfacere. Prin organizarea Expoziției „Ziua Fructelor”, Asociația își propune să creeze un mediu favorabil pentru schimbul de experiență, promovarea de soluții inteligente și dezvoltarea relațiilor de afaceri în domeniul horticol.

Le aducem sincere mulțumiri:

Gazdei evenimentului, domnului Nicolae Pascal, Director al companiei Prodcar.

Partenerilor evenimentului: Corteva Agriscience, Procredit Bank, BASF, FMC Agro, Vitalitifruct Grup.

Partenerului media principal: Agrobiznes.

Partenerilor media: Agro TV, Agroexpert, Agromedia.

Direcțiilor agricole teritoriale, expozanților, vizitatorilor, membrilor Asociației, presei, companiilor care au contribuit în orice mod la organizarea expoziției, moderatorului, Sergiu Răileanu, Vicepremierilor, Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, domnului Vladimir Bolea și Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, domnului Dumitru Alaiba, precum și Directorului interimar al USAID Moldova, domnului John Riordan. Cu ajutorul Dumneavoastră am fost mai buni!