Calitatea fructelor moldovenești, evaluată în cadrul unui program lansat de Moldova Fruct și USAID
Evaluarea calității fructelor înainte de export este o cerință obligatorie pentru producători și exportatori. În acest context, Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a lansat astăzi, 19 iulie, 2024 Programul de îmbunătățire a calității fructelor – cireșe, caise, mere, prune și struguri de masă. Experții programului vor consolida capacitățile specialiștilor din cadrul întreprinderilor producătoare și exportatoare de a pune în aplicare standardele de evaluare a calității fructelor, sporind astfel competitivitatea acestora pe piețele internaționale.
„Datorită eforturilor comune de marketing și a investițiilor masive în infrastructura post-recoltare, în ultimii 5 ani, fructele moldovenești se bucură de succese remarcabile pe piețele Uniunii Europene și internaționale. Alinierea la cerințele pieții și păstrarea parteneriatelor stabile, fără o abordarea sistemică a controlului calității fructelor, la toate etapele de producere, este imposibil”, a declarat directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.
Scopul programului este de a instrui specialiștii din cadrul întreprinderilor, cu potențial de export, să implementeze un sistem de evaluare a calității produselor și să îmbunătățească schimbul de informații între departamente și clienți cu privire la standardele de calitate. Aceasta va contribi la respectarea cerințelor țării de export și a importatorilor, și va reduce numărul de reclamații și riscuri de imagine.
Programul a debutat cu seminarul privind evaluarea cerințelor de calitate a cireșelor. La eveniment au participat 20 de specialiști din cadrul întreprinderilor producătoare și exportatoare din țară. Participanții, membri ai Moldova Fruct au răspuns apelului de înregistrare lansat online de către Asociație și sunt gata să respecte cerințele de calitate pe care le-au însușit.
„Seminarul a fost foarte informativ și cu abordare practică. Credem în capacitățile noastre de a produce și a livra fructe de calitate și inofensive. Doar oferind constant producție de calitate înaltă, ne asigurăm parteneriate pe termen lung”, a subliniat Carolina Baran, fondatoarea Cherry Fruit SRL.
„A fost foarte util astăzi să deprind experiența de a lucra cu echipamentele de măsurare a calității fructelor. În rezultatul instruirii am conștientizat importanța evaluării calității fructelor înainte de livrare prin emiterea rapoartului de calitate”, a specificat Vasile Pavliuc, manager Plaiul Bârlădean SRL.
Fructele de calitate înaltă sunt comercializate pe piețele externe la prețuri competitive. Asigurarea calității fructelor generează atât venituri, cât și consolidează încrederea partenerilor internaționali și facilitează accesul exportatorilor la noi piețe.
„Evaluarea calității produselor este o obligație conform legislației pentru fiecare producător/exportator înaite de livrare, chiar dacă au fost sortate și clasificate la linii moderne. Implementarea unui sistem de asigurare a calității, ne va perimite să evităm reclamațiile și notele de credit din partea clienților. Informarea consumatorului privind cerințele de calitate (categoria de calitate, soiul, originea, calibrul fructului etc.) prin etichetrea corectă a produsului va contribui la fidelizarea acestuia”, a menționat Dr. Andrei Cumpanici, manager siguranța, calitatea și sustenabilitatea alimentelor PCRR/ USAID.
Programul de îmbunătățire a calității fructelor și strugurilor de masă se va desfășura în perioada 2024-2025.