Compania Aartsen din Hong Kong interesată de fructele moldovenești

Data publicării : 28.01.2022

Aartsen este o afacere de familie care activează în industria fructelor și legumelor din 1907 și a început ca o companie de import în Olanda și Belgia. La momentul actual dispune de 3 depozite mari in Europa localizate în Breda (Olanda), Venlo (lângă hotarul german) și Belgia (St. Katelijne Waver). Aceste depozite asigură cu fructe și legume peste 1000 de clienți în fiecare săptămână, de la mari angrosiști la comercianți cu amănuntul.

Totodată, compania Aartsen dispune și de canale de distribuție în Hong Kong și China. În ceea ce privește volumul, în Asia, gestionează peste 6 milioane de cutii de fructe pe an, din care 50% sunt vândute în China și 50% sunt distribuite în Asia de Sud-Est. Distribuie o gamă enormă de produse proaspete către o categorie foarte largă de clienți cum ar fi: vânzători de fructe, magazine stradale, hoteluri, catering, angrosiști, procesare, comercianți cu amănuntul și vânzători online. De asemenea compania este activă și în Asia de Sud-Est, unde au dezvoltat parteneriate strategice cu diverși angrosiști locali mai mici din țări precum: Singapore, Bangladesh, Malaysia, Coreea, Vietnam, Tailanda, India. În total distribuie fructe și legume către 17 țări din Asia de Sud-Est.

În prezent, compania Aartsen distribuie fructe în peste 135 de puncte de distribuție din peste 15 țări.

Merele sunt unul dintre produsele lor cheie pe care le importă din țări precum: Canada, Statele Unite, Italia, Franța, Polonia, Portugalia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Ucraina și Serbia.

În acest context, a avut loc o întâlnire virtuală între specialiștii marketing Moldova Fruct și APM pe de o parte și Gijs Aartsen, reprezentant compania Aartsen din Asia, pentru a discuta posibilitățile de colaborare.

Activitatea este parte a programului „Fructe pentru lume”, implementat de Moldova Fruct cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Scopul principal al discuției a fost stabilirea de contact și analiza oportunităților de a vinde fructe moldovenești pe piața din Asia.

Discuțiile s-au axat preponderent pe așteptările cumpărătorului față de oferta de fructe din Moldova cât și capacitățile logistice ale companiilor din țara noastră de a livra pe această piață.

Importatorul a declarat că este interesat în principal de merele moldovenești, dar și de prunele roșii, cireșele, caisele și strugurii de masă. Soiurile de mere roșii, în special Gala Royal și Red Delicious, sunt la mare căutare. Fuji și Granny Smith se află, de asemenea, pe lista preferințelor.

În prezent, ei importă mere din Serbia și Ucraina, care sunt în același segment de prețuri cu cele produse în Moldova. Preponderent, merele importate din Serbia sunt vândute pe piețele din Malaysia si India, iar cele din Ucraina sunt comercializate în Malaysia.

Alte caracteristici semnificative pentru transportul de fructe sunt documentele justificative, utilizarea de cutii de de tip bushel, regimul de tranzit termic și certificatul care garantează că fructele nu sunt modificate genetic.

Compania lucrează pe baza CIF, ceea ce înseamnă că vânzătorul suportă costurile și responsabilitatea pentru organizarea transportului, asigurarea bunurilor și a transportului în tranzit.
Condițiile de plată în cooperare cu Aartsen sunt discutate cu fiecare furnizor în parte. Societatea plătește o parte din valoarea facturii în avans, iar cealaltă parte în termen de maximum 7 zile de la vămuirea în portul de destinație.

În perioada imediat următoare, Moldova Fruct va organiza un șir de întâlniri virtuale între membrii asociației și compania Aartsen pentru a discuta posibilități de a valorifica aceasta oportunitate.

Producătorii interesați să negocieze cu importatorul trebuie să îl contacteze pe Octavian Olaru, specialist marketing Moldova Fruct: olaru@moldovafruct.md, 068997709