Condiții mai bune de activitate pentru zilieri – proiectul a fost votat în prima lectură

Data publicării : 06.05.2022

Deputații au susținut un proiect de lege care are drept scop îmbunătățirea condițiilor de activitate a muncii zilierilor și de reglementare a acesteia.

Se propune extinderea de la 90 de zile la 120 de zile a termenului pentru care zilierii pot exercita activităţi pentru același beneficiar (agent economic). O asemenea normă este valabilă și în Uniunea Europeană.

De asemenea, este prevăzută excluderea obligației zilierului de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și a obligației de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste două obligațiuni ar urma să revină angajatorului.

Totodată, urmează a fi eliminat termenul de o zi de lucru (opt ore) la stabilirea cuantumului remunerației orare.

Prin modificarea Codului fiscal, se propune stabilirea unei cote de 7% din venitul impozabil pentru zilieri, așa cum este prevăzută la moment și pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier).

Concomitent, va fi păstrat statutul de șomer al persoanei luate la evidență în acest sens, dar care reușește totodată să desfășoare și activități de zilier.

”Vor fi aduse ”pe alb”, în câmpul legalității, raporturile de muncă dintre zilieri și angajatori, iar cel mai important rezilierii vor obține dreptul ca munca desfășurată în această calitate să fie luată în calcul la pensionare”, a subliniat Vladimir Bolea, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Proiectul pentru modificarea Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Codului fiscal,  Legii cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj urmează să fie supus aprobării de Parlament în lectură finală.