Cumpărători polonezi interesați de prune, caise, cireșe și vișine produse în Moldova

Data publicării : 28.05.2021

Mai multe grupuri de producători de fructe, create şi finanțate în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) și asistate de Moldova Fruct, au fost vizitate, pe parcursul săptămânii precedente de reprezentanții unei companii din Polonia care activează în domeniul comerțului cu fructe proaspete.

Compania este interesată să stabilească contacte cu producătorii pentru a achiziționa din Moldova: prune, caise, cireșe și vișine.

Grupurile de producători vizitate au fost bine pregătite pentru a negocia cu importatorul din Polonia oferind date și informații precise despre capacitatea de producere, sortimentul de soi, perioadele de recoltare a fiecărui soi, specificațiile tehnice ale fructelor sub aspect de calitate, calibru, respectarea cerințelor de inofensivitate.

„Grupurile de producători dispun de infrastructura necesară de recoltare și post-recoltare, care corespund cerințelor cumpărătorului. Sortimentul soiurilor de prune și cireșe oferit de grupuri corespunde interesului importatorului polonez. Producătorii cunosc și aplică regimuri și protocoale clare de depozitare și păstrare a prunelor, care corespund cerințelor importatorului din Polonia”, spune Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Specialistul afirmă că printre constrângeri este ambalajul slab diversificat, producătorii trebuie să asigure uniformitatea la masa netto a fiecărei cutii sau lăzi de 6 kg, în acest scop fiind necesar să se doteze cu cântare portabile.

Cumpărătorul polonez s-a arătat îngrijorat și de faptul că livezile de prun a unora dintre producători nu sunt dotate cu sisteme de irigare factor care poate fi o constrângere la asigurarea calității și calibrului prunelor oferite pentru export.

Până în luna iunie, grupurile vor estima oferta de prune și cireșe și vor transmite oferta cumpărătorului.

Grupurile vizitate vor primi asistență la identificarea furnizorilor de ambalaje solicitate de importator și vor continua comunicarea cu importatorul pe parcursul sezonului pentru semnarea contractelor de export.

Moldova Fruct va facilita 2 vizite repetate ale importatorului la etapa de recoltare și pregătire a primelor loturi pentru export.