Cutiile IFCO – o soluție inovatoare pentru ambalarea fructelor

Data publicării : 10.05.2022

Una din constrângerile exporturilor de fructe moldovenești pe piețele țintă din UE și alte destinații o constituie gama redusă a soluțiilor de ambalaj.  Producătorii agricoli interesați de exportul fructelor și strugurilor în UE trebui să țină cont de cerințele pe care le au de rețelele mari din aceste țari. La capitolul cerințe privind ambalajele, tot mai mult sunt preferate cutiile returnabile de tip IFCO.

Cutiile IFCO se numără printre cele mai inovatoare soluții de ambalare de pe piață. Cutiile IFCO sunt utilizate în conformitate cu modelul de economie circulară SmartCycl care nu numai că reduce costurile și consumul de resurse, dar și crește eficiența lanțului de aprovizionare.

IFCO este principalul furnizor la nivel mondial de soluții de ambalare reutilizabile pentru alimentele proaspete, având clienți în mai mult de 50 de tari. IFCO operează un grup de peste 325 de milioane de Containere din Plastic Reutilizabile (CPR) la nivel mondial, folosite pentru mai mult de 1,9 miliarde de transporturi ce includ legume si fructe proaspete, carne, carne de pui, fructe de mare, oua, pâine si alte alimente, de la furnizori la retaileri în fiecare an. IFCO este lider mondial, oferind cele mai bune soluții de ambalare si transportare a produselor proaspete, gata pentru comercializare.

Sistemul IFCO lucrează după următorul model:

  1. Furnizorul comanda online CPR (container din plastic reutilizabil), iar IFCO confirma comanda.
  2. IFCO livrează furnizorului CPR-urile sau aceștia ridica personal CPR-urile comandate.
  3. Furnizorii livrează produsele in CPR-urile IFCO către lanțurile de aprovizionare.
  4. CRP-urile folosite sunt ridicate de IFCO la depozitul central al lanțurilor de aprovizionare si aduse la o unitate sanitara a IFCO pentru curățare și dezinfecție.
  5. Ciclul se reia odată cu noua comandă a producătorilor.

Modelul de afacere al IFCO este de a închiria cutiile producătorilor pentru un singur transport. Așadar, în loc de lada de carton/lemn pentru o singură folosire, producătorul închiriază o cutie IFCO pentru același transport.

Prețul se stabilește simplu și în mod transparent, iar folosirea CPR-urilor IFCO reduce costurile de ambalare atât pentru producători, cât și pentru lanțurile de retail. Există 2 tipuri de CPR-uri: IFCO Green Lift Lock și IFCO Black Lift Lock. Fiecare din aceste 2 poziții are câte 10 tipuri de cutii. Prețul de închiriere a unei lăzi este între 0.4 – 0.7 Euro per ladă în funcție de CPR-ul solicitat. Totodată fiecare cutie este asigurată prin achitarea garanției de 3.3 Euro per/CPR, termenul de plată fiind de 30 de zile.

Studiile realizate de Institutul Fraunhoefer pentru Fluxul Materialelor și Logistică (Germania) a constatat o economisire de până la 0,47 EUR per cutie, atunci când a trecut de la cutiile de carton la CPR-urile IFCO. Economiile provin din prelucrări și echipamente mai bune și dintr-o eficiență mai ridicată în ceea ce privește spațiul la producător, depozit și punct de vânzare. Precum și dintr-o reducere semnificativă (96%) a deteriorării ambalajelor în timpul distribuirii și depozitării.

Deocamdată serviciul de închiriere de cutii IFCO nu este disponibil în Republica Moldova. Însă acest serviciu poate fi accesat în România, prin companiile din Republica Moldova care își desfășoară activitatea economică în țara vecină. Totodată, Asociația Moldova Fruct intenționează să demareze discuții cu reprezentanții IFCO România pentru a deschide reprezentanță și în Republica Moldova.