Despre vizita la producătorii de cireșe

Data publicării : 16.06.2017

Peste 70 de producători de fructe din țară au participat ieri, 15 iunie, la vizita de studiu cu genericul: „Particularitățile producerii cireșului în diferite sisteme de cultură”, organizată de către Asociația Moldova Fruct.

Vizita a fost găzduită de 4 companii lideri în producerea cireșelor în Republica Moldova:

  • Livada de cireș DOMULTERRA S.R.L., s. Domulgeni, r-l Florești
  • Livada de cireș FRUCTOLINIA S.R.L., s. Prodănești, r-l Florești
  • Livada de cireș PRODCAR S.R.L, s. Căzănești, r-l Telenești
  • Livada de cireș VINDEX – AGRO S.R.L, s. Mălăiești, r-l Orhei

Producătorii și exportatorii de fructe au vizitat plantații de cireși de soiurile Kordia, Regina, Lapins, Crupnoplotnaia, Grace Star, Sweet Early, Skeena, Vinka, Samba, Valeri Cikalov; care au fost plantate pe port altoiurile Gisela 5 și 6, Mahaleb și Maxima 14. Fermierii au fost informați de către gazdele evenimentului despre problemele tăierii în verde, despre prevenirea crăpării fructelor, despre tratarea cu acid giberelinic, combinație soi-portaltoi pentru a fonda o plantație, formele de coroană KGB, UFO și Fusul subțire, tratările cu calciu și fosfor.

Aliona Mandatii – Domulterra SRL: „organizarea a fost excelentă, producătorii au avut posibilitatea să compare soiuri plantate în același an în diferite livezi, dezvoltarea pomului, probleme întâmpinate în formarea coroanei copacului. Am împărtășit colegilor, experiența mea în ceea ce ține de soiurile noi aduse în Moldova, având un lot experimental, am putut analiza ce soiuri nu ar trebui de plantat, pentru că nu au calibru”.

Victor Său – Victor Său GȚ: „mi-a plăcut foarte mult desfășurarea evenimentului, explicațiile pe care le-am primit în teritoriu, practica de la plantare până la polenizare, la fel și amenajarea deosebită a livezilor”.

Gheorghe Russu – Vardan Agro SRL: „principalul e experiența și faptul că colegii mi-au împărtășit greșelile admise de ei. Am vizitat gospodării care merită apreciate cu adevărat”.

Le mulțumim pentru receptivitate gazdelor evenimentului: Aliona Mandatii, Nicolae Pascal, Vitalie Obrijanu, Valerie Mardari și Igor Ivanov.

Vizita este organizată cu suportul UNDP Moldova în cadrul Proiectului „Dezvoltarea inovativă a afacerilor pentru creșterea economică durabilă” finanțat de către Guvernele Norvegiei, României și de către PNUD, precum și a Proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova”.