Din cauza secetei, producătorii din Moldova vor recolta mai puține mere în acest an. Care va fi recolta de mere în UE?

Data publicării : 05.08.2022

Țările UE și Marea Britanie prognozează pentru anul acesta o recoltă de 12,168 mil tone de mere, cu 152 mii tone sau 1% mai mult decât în anul 2021. În topul soiurilor produse rămân (cu o mică scădere) Golden Delicious, Gala și Red Delicious.

Cifrele au fost prezentate la Conferința anuală Progrosfruit, organizată de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere (WAPA).

Reprezentanții Poloniei – cel mai mare producător de mere din UE, au anunțat că 65% din recolta prognozată (4,495 mil tone) va fi procesată, din cauza că producătorii polonezi, pentru a economisi resurse, nu au reușit să respecte tehnologiile de producere, iar calitatea fructelor a fost afectată.
În cadrul evenimentului, Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct a prezentat prognoza și perspectivele pentru sectorul de mere din R. Moldova. Astfel, în anul 2022, producătorii moldoveni vor avea o recoltă de cca 485 mii tone de mere. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, recolta va fi cu 180 mii tone mai mică, în comparație cu anul trecut.
În topul soiurilor produse în Moldova, cu cea mai mare pondere rămân: Idared, Golden Delicious, Gala și Florina.

Participarea Moldova Fruct la acest eveniment a fost posibilă datorită suportului oferit de proiectul USAID Agricultura Performană în Moldova.