Diversificarea piețelor de export – o prioritate pentru sectorul de fructe din Moldova

Data publicării : 30.05.2021

„Ținând cont de situația de pe piețele tradiționale din țările CSI, determinată de politicile de substituire a importurilor de fructe, dar și de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor din acestea, urmare a pandemiei, diversificarea piețelor de export devine o sarcină imperativă a sectorului de fructe din Republica Moldova”, afirmă Iurie Fală, director executive al Asociației Moldova Fruct.

Cu scopul de a oferi suport producătorilor să ajungă pe noi piețe, Asociația a organizat în ultima perioadă un șir de misiuni virtuale în cadrul cărora a stabilit contacte și legături între producătorii moldoveni și cumpărători din diferite țări ale lumii interesați de fructele noastre.

Recent, patru companii producătoare de caise au discutat aspectele comerciale și logistice de export a caiselor moldovenești în Ungaria.

Importatorul din Ungaria, care a vizitat standul Moldova Fruct din cadrul Expoziției Fruit Logistica 2020 din Berlin, este în căutarea furnizorilor de caise pentru consum în stare proaspătă și celor destinate industriei de procesare. Acest interes este determinat de faptul că Ungaria, fiind o țară producătoare de caise, a suferit sever din cauza înghețurilor timpurii din această primăvară.

Cumpărătorul a manifestat interes și pentru merele moldovenești precum și pentru cireșe destinate procesării.

Activitatea a fost organizată de Moldova Fruct cu suportul proiectului USAID Agricultura Performanta in Moldova.

În săptămânile ce urmează, companiile participante la discuție vor purta tratative individuale, care au toate șansele să se materializeze în tranzacții de export.

„În continuare Moldova Fruct va organiza mai multe activități similare, vizite ale cumpărătorilor în livezile producătorilor, dar și stabilirea contactelor în cadrul Expozițiilor Internaționale specializate din acest an, care sperăm că vor avea loc și la care Asociația a planificat să participe”, spune Iurie Fală.