Data publicării : 01.08.2024

Autor: Dr. Andrei Cumpanici, manager siguranța, calitatea și sustenabilitatea alimentelor PCRR/ USAID

Conceptul de calitate este o noţiune complexă, care poate fi analizată sub următoarele aspecte: agronomic, comercial, organoleptic, nutriţional şi sanitar. Calitatea reprezintă ansamblul de proprietăţi şi caracteristici ale unui produs sau serviciu care îi conferă acestuia aptitudinea de a satisface cerinţele exprimate sau implicite ale clientului conform standardului ISO 9000.
Hotărârea de Guvern 929 din 31.12.2009 stabilește cerințele de comercializare specifice pentru următoarele produse: mere; citrice; fructe kiwi; lăptucă, cicoarea creață de grădină și cicoarea de grădină cu frunze întregi; piersici și nectarine; pere; căpșuni; ardei grași; struguri de masă; tomate, prune, cireșe și vișine. Fructele și legumele care nu care fac obiectul unui standard de comercializare specific trebuie să se conformeze standardului de comercializare general [1-3]. Cu toate acestea, atunci când exportatorul este în măsură să demonstreze că produsele sunt conforme cu oricare dintre standardele aplicabile adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU), produsele sunt considerate conforme cu standardul de comercializare general.

Ținând cont de modificarea HG 929/2009 cerințele de calitate pentru cireșe conform standardului CEE/ONU FFV 13/2023 [10] sunt prevăzute în capitolul Capitolul XVII.Cerințe specifice de calitate și comercializare pentru cireșe și vișine. Aceste cerințe de calitate pe care trebuie să le prezinte soiurile şi varietăţile de cireșe provenite din Prunus avium L., Prunus cerasus L., după condiţionare şi ambalare destinate livrării în stare proaspătă către consumatori, cu excepția cireșelor destinate prelucrării industriale. Producătorii, exportatorii de cireșele trebuie să se conformeze cerințelor minime de calitate, dar cerințele piețelor externe față de calitatea cireșelor după condiționare și ambalare pot fi mai exigente decât cele prezentate mai jos [2].

Cerințele minime de calitate și limita toleranțelor admise pentru cireșe sunt:

  • întregi; absența peduncului nu este considerată un defect, cu condiția ca epiderma să fie intactă;
  • sănătoase (se exclud produsele atinse de putregai sau de alterări din cauza cărora devin improprii pentru consum);
  • curate, fără materii străine vizibile;
  • proaspete ca aspect;
  • cu un grad de fermitate satisfăcătoare (în funcție de soi);
  • fără dăunători;
  • fără deteriorări cauzate de dăunători;
  • fără umezeală externă anormală;
  • fără miros sau gust străin.

Dezvoltarea de la stadiul de maturare a cireșelor și vișinelor trebuie să fie de așa natură încât să le permită:

  • să reziste la transport şi manipulare;
  • să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

Pentru a ne alinia la cerințele minime de calitate, producătorii trebuie să recolteze cireșele la o etapă optimă de maturare. Recoltarea cireșelor constituie una din lucrările de maximă importanță. Toate eforturile depuse de managementul gospodăriei de la înființarea plantației, ca şi cele din fiecare an, sunt răsplătite în măsura în care se acordă o atenție cuvenită recoltării acestora. Acest proces nu trebuie privit ca o simplă operație mecanică de adunare a fructelor, ci ca un complex de operațiuni, care decid în cele din urmă calitatea, valoarea comercial și alimentară, durata de păstrare în stare proaspătă a fructelor. Recoltarea pentru consumul în stare proaspătă se face la maturitatea deplină, când fructele au căpătat culoarea şi însușirile caracteristice soiului, fiind însă în măsură să suporte manipulările şi transportul. Cerinţele minime pentru cireşe presupune ca întreaga suprafața a fructului să fie de culoare roşie pînă la roșu întunecat, 14…16% substanțele uscate solubile, care variază în dependenţă de soi și cu peduculi. În multe ţări, criteriul calitativ principal după care se declanşează recoltarea este culoarea fructelor, folosindu-se în acest scop codurile de culori sau colorimetrele, fig. 1. Coduri de culori 1-7, CTIFL [12].

Una alt criteriu de care depinde procesul de recoltare este respectarea intervalului până la recoltare a aplicării produselor de protecţie a plantelor (PPP) și analiza reziduurilor de PPP care trebuie confirmate printr-un raport de încercări din cardul unui laborator acreditat ISO 17025, care cuprinde toate substanțele active aplicare pe cultura cireș în procesul de vegetație și corespund limitelor maxime de reziduuri [6-8]. Procesul de recoltare se va face prind desprinderea fructelor de pom, doar de pedunculi, minimizând vătămările fructelor. Recoltare fructelor se face din partea de sus al buchetului pentru a minimiza daunele. Cele mai folosite ambalaje de recoltare pentru cireșe destinate consumului în stare proaspătă sunt gălețile din plastic sau metal, cu o capacitate de 3-4 kg, fig.2. Trecerea cireșelor în ambalaje de transport şi depozitare trebuie să se facă ușor, pentru a se evita vătămarea acestora. Un alt proces important pentru menținerea calității cireșelor este refrigerarea. Principalele metode de refrigerare ale cireșelor sunt refrigerarea cu aer răcit și refrigerarea cu apă răcită. Durata de la recoltare până la prerăcire nu trebuie să depeșează o oră. Prerăcirea se poate realiza în camere frigorifice sau tunel special pentru răcirea cu aer forţat sau prin imersare în apă rece – Hidrocooling. Prerăcirea fructelor cu aer rece sau apă rece se efectuează până la 0-2°C, ce contribuie la menţinerea calității inițiale la parametrii optimi şi extinderea duratei de păstrare în stare proaspătă. Răcirea cireșelor cu apă în câmp – Hidrocooling este necesară dacă durata de transportare până la secția de sortare, clasificare și ambalare durează mai mult de o oră.

Cireșele se clasifică în trei categorii, definite după cum urmează: Categoria „Extra”– cireșele și din această categorie trebuie să fie de calitate superioară și să prezinte forma, dezvoltarea și colorația caracteristice soiului respectiv, ținând seama de zona de producție. Nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor mici defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, conservarea și prezentarea în ambalaj. Categoria I – cireșele din această categorie trebuie să fie de bună calitate și să fie caracteristice soiului lor. Ele pot prezenta următoarele mici defecte, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, conservarea și prezentarea în ambalaj: mici defecte de formă și mici defecte de colorație.

Categoria II – această categorie cuprinde cireșele care nu se încadrează în categoriile superioare, dar corespund caracteristicilor minime definite în cele ce urmează. Ele pot prezenta defecte ale epidermei, cu condiția să păstreze caracteristicile esențiale în ceea ce privește calitatea, conservarea și prezentarea: defecte de formă; defecte de colorare și mici defecte epidermice cicatrizate, care nu pot dăuna semnificativ aspectului sau conservării lor.

Cerințe privind calibrarea. Calibrarea se efectuează pe diametrul maxim al secțiunii transversale (ecuatoriale). Calibrul minim al fructelor trebuie să fie de: 20 mm pentru cireșe tip Picota pentru categoria „Extra”; 22 mm pentru alte varietăți din categoria „Extra”; 17 mm pentru categoriile I și II.

Cerințe privind toleranțele. Se admit toleranțe de calitate și de calibru în fiecare ambalaj pentru produsele care nu sunt conforme cu cerințele categoriei indicate, după cum urmează: toleranțe de calitate: pentru categoria „Extra” – 5% din numărul sau din greutatea cireșelor care nu corespund caracteristicilor categoriei, dar sunt în conformitate cu cerințele categoriei I. În cadrul acestei toleranțe, nu mai mult de 0,5% din total pot fi produse care satisfac cerințele categoriei II, iar fructele zdrobite sau viermănoase sunt limitate la 2%.

Pentru categoria I de calitate – 10% din numărul sau din greutatea cireșelor care nu corespund caracteristicilor categoriei, dar sunt conforme cu cerințele categoriei II. În cadrul acestei toleranțe, nu mai mult de 1,0% din total pot fi produse care nu satisfac nici cerințele categoriei II, nici cele minime, iar fructele zdrobite sau viermănoase sunt limitate la 4%; Pentru categoria II de calitate – 10% din numărul sau din greutatea cireșelor care nu corespund caracteristicilor categoriei sau caracteristicilor minime. În cadrul acestei toleranțe fructele zdrobite sau viermănoase sau afectate de degradare sunt limitate la 4%.

Cu privire la toleranțele de calibru – pentru toate categoriile calibrate se permit 10% din numărul sau din greutatea fructelor ce nu corespund mărimilor minime prevăzute.

Cerințe privind prezentarea. Fiecare ambalaj, lot de cireșe trebuie să aibă un conținut omogen și să nu cuprindă decât cireșe de aceeași origine, soi, categorie de calitate și calibru (dacă se impune calibrarea). Pentru categoria „Extra”, cireșele trebuie să prezinte o colorație și o maturitate uniforme. Partea vizibilă a conținutului ambalajului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut. Produsele trebuie să fie ambalate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produsului. Materialele folosite în interiorul ambalajului trebuie să fie noi, curate și de o calitate care să nu producă deteriorări exterioare sau interioare produsului. Utilizarea materialelor, în special a hârtiei, ce conțin specificații comerciale este permisă cu condiția ca imprimarea sau etichetarea să fie făcută cu cerneală sau adeziv netoxice. Ambalajele trebuie să fie lipsite de orice corpuri străine.

Cerințe privind marcajul. Producătorii trebuie să respecte cerințele Legii 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, respectiv legislația tării de export, adițional cerințele specifice ale importatorului. Fiecare ambalaj trebuie să conțină următoarele informații, în litere grupate pe aceeași parte, marcajul fiind lizibil, indelebil și vizibil din exterior: identificare – producător, ambalator sau expeditor: denumirea și adresa, iar în cazul produselor preambalate, denumirea și adresa unui vânzător pot fi indicate în strictă legătură cu referința „Ambalat pentru” sau o mențiune echivalentă; natura produsului: a) „Cireșe”, în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior; după caz; c) „Cireșe fără pedunculi Picota” (sau o denumire echivalentă), după caz; d) denumirea soiului (opțional); 3) originea produsului: țara de origine și, opțional, regiunea de producție sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local; 4) caracteristicile comerciale: categoria de calitate; 5) marcajul de control oficial (opțional).

Ambalarea fructelor trebuie să se efectueze atent, pentru a se evita vătămarea fructelor. Pentru ambalare și transportarea și comercializare se utilizează lăzile de carton, plastic și lemn de diferite modele capacitatea de 5-6 kg sau de 7-8 kg. Păstrarea cireșelor se realizează în spații frigorifice cu atmosferă normală (AR) sau cu atmosferă controlată (AC) [11]. Depozitara în atmosferă normală (AR) se realizează în spații

frigorifice în care, pe lângă răcirea aerului, se face şi umidificarea acestuia. Fructele trebuie răcite cât mai repede posibil după recoltare până la temperatura de depozitare, deoarece cireșele au un grad de perisabilitate ridicat. Lanțul frigorific al fructelor începe chiar la locul de recoltare. În acest sens, pe plan mondial se manifestă tendința de dezvoltare a secțiilor de prerăcire a fructelor chiar în zonele în care acestea sunt produse. Procesul de refrigerare se poate considera încheiat atunci când temperatura medie a fructului supus răcirii a atins temperatura la care urmează să fie depozitat. În tabelele 1, sunt prezentate parametrii de temperatură şi umiditate relativă a aerului, precum şi duratele admisibile de depozitare în stare refrigerată a cireșelor.

Evaluarea conformității produsului este un proces desfășurat de producător pentru a verifica dacă cerințele specifice legate de un produs au fost respectate. Scopul principal al procesului de evaluare a conformității în cazul cireșelor este de a demonstra ca produsele înainte de livrare sunt conforme cu cerințele cuprinse în dispozițiile legislației în vigoare la nivel național cât și la internațional în cazul exportului. Pentru evaluarea cerințelor de calitate a fructelor este necesar de prelevate probe din cadrul lotulului la livrare. Probele de cireșe trebuie de prelevat în conformitate Legea nr. 237/2018 [1] cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete și/sau SM ISO 874:2006 prezentate în Tabelul 2.

Un lot de cireșe cu 2880 lăzi din lemn (7.5 kg) sau 2904 cutii din carton (5.0 kg) produse de un singur producător, categoria de calitate I pentru tot lotul, conform SM ISO 874:2006 vom preleva 15 ambalaje, respectiv din fiecare ambalaj nu mai puțin de 1.0 kg de fructe, per total vor fi evaluate 15 kg de cireșe. Pentru a ne asigura ca fructele livrate corespund cerințelor de calitate, transportatorul a respectat lanțul frigului de pe toată perioada de export și ajung la client conform cerințelor stipulate în contract este necesar de păstrat 1-2 lăzi în aceleași condiții pentru o analiză suplimentară și identificate prin etichetare în același mod ca o probă de laborator. În rezultatul evaluării conformității cireșelor producătorul va elabora un raport privind evaluarea conformității pentru cireșe conform lotul de export. Acest raport va conține următoarele informații:

  • Denumirea producătorului
  • Denumirea exportatorului
  • Definiția produsului
  • Soiul
  • Numărul de paleți/ cutii
  • Numărul de cutii evaluate
  • Temperatura produlului, oC
  • Fermitatea produslului, kg /cm2
  • Substanțe uscate solubile, %

DISPOZIȚII MINIME DE CALITATE

  • Caracteristici minime
  • Categoria Extra
  • Categoria I
  • Categoria II

DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA

  • 20 mm pentru cireșe tip „Picota”
  • 24-26 mm
  • 26-28 mm
  • 28-30 mm
  • 30-32 mm
  • 32 mm

DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANŢELE

  • Toleranțe de calitate
  • Categoria Extra
  • Categoria I
  • Categoria II
  • Toleranțe de calibru
  • Categoria Extra
  • Categoria II
  • Categoria I

DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

DISPOZIȚII PRIVIND MARCAJUL

Bibilografie

  1. Legea nr. 237 din 08.11.2018 cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete
  2. Hotărârea de Guvern nr. 929 din 31.12.2009 cu privire la aprobarea „Cerinţelor de calitate şi comercializare pentru fructe şi legume proaspete”
  3. Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte sectorul fructelor şi legumelor şi sectorul fructelor şi legumelor prelucrate
  4. Hotărârea de Guvern nr. 1279 din 17.11. 2008 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Ambalarea, transportarea şi depozitarea fructelor, legumelor şi ciupercilor proaspete”
  5. Hotărârea de Guvern nr. 384 din 12.05.2010 cu privire la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice
  6. Hotărârea de Guvern nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare
  7. Hotărârea de Guvern nr. 867 din 08.11.2023 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime de reziduuri de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală pentru animale.
  8. Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE
  9. SM ISO 874:2006 Fructe şi legume proaspete. Eşantionare (luarea probelor)
  10. UNECE Standard FFV-13 concerning the marketing and commercial quality control of Cherries 2023
  11. Adel A. Kader, Postharvest Technology of Horticulture Crops, University of California Agriculture and Natural Resources, Publication 3311, 3rd Ed, 2002
  12. Colour gauge for use by the trade in gauging the skin colouring of cherry, CITFL