Expoziția WorldFood Moscova – benefică pentru participanții din Moldova

Data publicării : 28.09.2017

Participarea la expozițiile internaționale a devenit, în ultimii ani, o oportunitate de promovare a fructelor și legumelor moldovenești.  În acest an, 14 companii producătoare, exportatoare sau procesatoare de fructe, membre ale Asociației Moldova Fruct au participat la expoziția WorldFood Moscova, care s-a desfășurat în perioada 11-14 septembrie.

Membrii Moldova Fruct au participat pentru al șaselea an la acest eveniment. ”În anul curent, am avut cel mai mare stand și o amplasare foarte bună. Standul Republicii Moldova a fost vizitat de un număr de record de companii de comerț cu amănuntul. Un interes deosebit pentru  produsele moldovenești l-au manifestat cumpărătorii din Orientul Mijlociu, Africa, Asia de Sud, Mongolia, Kazahstan, alături de cei din Federația Rusă”, comunică Vadim Codreanu, director al departamentului marketing în cadrul Moldova Fruct.

Potrivit datelor Moldova Fruct, în ultimii ani se atestă o tendință de creștere a cotelor de export către piețele netradiționale, deși piața rusă rămâne una importantă pentru produsele din Moldova. „Producătorii noștri sunt interesați să se mențină pe piața  rusă, deși lucrăm intens și pentru identificarea unor piețe noi de desfacere. Dar piața rusă nu mai înseamnă livrarea produselor de orice calitate. Chiar și comercializarea pe piața rusă necesită calitate înaltă pentru legume și fructe, precum și respectarea standardelor internaționale în procesul de producere și marketing  ”, mai spune Vadim Codreanu.

Ion Ionaș, producător agricol de la Costești, Ialoveni a participat pentru al doilea an la această expoziție. Producătorul afirmă că încheierea contractelor de livrare a unor cantități mari de produse, în cadrul WorldFood, nu este o prioritate pentru întreprinderea sa.  ”Deja avem rezultate ca urmare a participării noastre la expoziție. Spre exemplu anul trecut am semnat un contract privind livrarea a câtorva tone. În acest an, imediat după expoziție, am inițiat discuții cu doi parteneri care sunt interesați de producția noastră”, afirmă Ion Ionaș. Producătorul susține că pentru el este important să cucerească piața cu pași mici dar fermi. ”Aceasta mă face să fiu mai sigur și îmi dă un imbold pentru un început de agricultură mai performantă. Vreau să plantăm mai mult, să avem posibilități de livrare. Din moment ce stabilești legături cu o persoană din altă țară trebuie să dispui și de cantități”, a adăugat Ion Ionaș.

„Dacă expoziția a fost sau nu benefică se va vedea în câteva luni. Farm Prod a reușit să stabilească contacte cu câteva companii cu care discutăm în prezent. Am fost plăcut surprinși că de standul nostru s-au apropiat mai multe companii, reprezentanți ai mai multor rețele mari de comerț din Rusia, manifestând interes sporit față de fructele din Republica Moldova”,  a spus Marian Gorincioi, manager vânzări al Farm Prod SRL, participant la expoziția WorldFood Moscova 2017. „După mai mulți ani de participare la astfel de expoziții, în acest an am observat că vizitatorii și cumpărătorii știu că în Moldova se face agricultură intensivă, super-intensivă, agricultură modernă, și că producem fructe de calitate înaltă. Suntem mândri că produsul moldovenesc are un gust deosebit”, susține Marian Gorincioi.

Până la finele anului, Moldova Fruct, planifică să participe, împreună cu membrii săi, la alte trei expoziții internaționale: Indagra (România), FoodFair (Estonia), World of Perishables (Emiratele Arabe Unite).