Sezon favorabil pentru soiurile roșii de mere în Moldova

Data publicării : 21.08.2020

Consumatorii de mere se vor putea bucura în acest an de mere roșii colorate intens.

Experții anticipează în Moldova un sezon favorabil pentru soiurile de mere roșii care se vor colora mai intens  în acest an, datorită diferențelor optime de temperatură a aerului înregistrate în timpul zilei și nopții.

Potrivit specialiștilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, în ultimii ani consumatorii din Federația Rusă, România, dar și Orientul Mijlociu dau preferință soiurilor de mere de culoare roșie.

În topul preferințelor sunt soiurile: Gala, Fuji, Red Delicios, Florina etc.

În anul curent, Moldova anticipează o recoltă de peste 530 mii de tone de mere. Deși țara a fost afectată în acest an de secetă și grindină, livezile performante în care s-a investit masiv în ultimii ani, și-au dovedit eficiența minimizând impactul condițiilor climaterice asupra calității recoltelor de fructe

Livezile de mere ocupă circa 54.000 hectare, iar suprafețele livezilor intensive, care permit obținerea unor fructe uniforme și de o calitate înaltă, sunt în permanentă creștere.

Moldova produce mai mult de 20 de soiuri de mere, preponderent: Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious și Renet Simirenco.

Cu un volum de producere tot mai mare, capacități de sortare și depozitare moderne, merele moldovenești își găsesc consumatori fideli în Europa de Vest, Orientul Mijlociu și mai departe.