Fructele moldovenești au trezit interesul cumpărătorilor de la expoziția Fruit Logistica din Germania

Data publicării : 03.03.2020

6 companii producătoare și exportatoare de fructe, membre ale Moldova Fruct participă în perioada 5-7 februarie, la expoziția Fruit Logistica, Berlin cu scopul de a promova fructele moldovenești și a diversifica piețele de desfacere.

Fruit Logistica este cea mai mare expoziție specializată din Europa la care își prezintă produsele mai mult de 3 mii de expozanți. Evenimentul atrage mai mult de 75 de mii de vizitatori.

Producătorii moldoveni își prezintă oferta de fructe în cadrul acestui eveniment datorită suportului, oferit de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, Agenției de Investiții și Centrul pentru Promovarea Importurilor din Țările în Curs de Dezvoltare (CBI), Olanda.

„Obiectivul nostru este de a promova fructele moldovenești  cumpărătorilor noi și de a prezenta Republica Moldova ca furnizor de fructe de înaltă calitate și gustoase. Or, Uniunea Europeană este o piață competitivă, cu mulți consumatori gata să plătească pentru fructe de calitate . În acest an, practic toți participanții la expoziția Fruit Logistica 2020 dețin certificate GLOBALG.A.P. și GRASP, care confirmă calitatea și siguranța produselor”, declară Iurie Fală, directorul executiv al Moldova Fruct.

În situația în care importurile de fructe și struguri în Federația Rusă stagnează pe fundalul reducerii veniturilor reale ale populației, impunerea mai multor embargouri de export de către Federația Rusă pentru fructele moldovenești și eforturile autorităților ruse de substituire a importurilor prin producție locală, diversificarea exporturilor este una din prioritățile strategice ale sectorului horticol din Moldova.

Producătorii din Moldova investesc tot mai mult în tehnologii de producere și infrastructură post-recoltă pentru a se alinia la standarde internaționale  și obțin certificări internaționale, cum ar fi GLOBALG.A.P./GRASP și ISO22000, pentru a face față cerințelor de pe noile piețe.

În ultimii ani, strugurii și prunele moldovenești se bucură de o cerere tot mai înaltă în Uniunea Europeană, iar consumatorii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Mongolia și Asia de Sud încep să se bucure de gustul excepțional al merelor moldovenești.

„Am reușit deja să comunicăm cu câteva companii din Germania, Polonia, Oman și Federația Rusă. Au manifestat interes față de fructele moldovenești în general, dar în special solicită oferte de cantități mari pentru diverse soiuri de struguri de masă, prune și mere,  de calitate înaltă, gust și aspect uniform.. La mare căutare sunt produsele Bio”, ne-a relatat reprezentanta companiei Ionex-Trans SRL, Lidia Ionaș, participantă la expoziție.

Cu peste 180 de membri, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct este o asociație dedicată promovării sectorului horticultor din Republica Moldova și promovării intereselor membrilor săi. Un obiectiv esențial al organizației este diversificarea piețelor pentru produsele Premium din Moldova: mere, prune, cireșe, struguri și fructe uscate.