Granturi pentru implementarea planurilor de marketing la export orientate spre crearea valorii și diversificarea piețelor pentru fructele, strugurii, pomușoarele și mierea din Moldova

Data publicării : 05.10.2021

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) lansează finanțarea prin acordare de granturi a activităților de elaborarea și implementarea unor planuri complexe de marketing la export, care vor ajuta companiile-beneficiare să-și ajusteze oferta la cerințele unui cumpărător (sau grup de cumpărători) clar identificat și în același timp vor aborda și alte constrângeri potențiale din cadrul companiei, precum abilitățile personalului sau lipsa instrumentelor de comunicare de marketing.

Solicitările de granturi pot fi depuse de  producători, exportatori și organizațiile lor (precum grupurile de producători).

Aceste granturi au ca scop să faciliteze exportul de fructe, struguri, pomușoare și miere pe piața UE și alte piețe netradiționale.

Solicitările de granturi pot include următoarele activități ilustrative, dar nu se limitează doar la acestea:

 • Investiții în alinierea produsului la cerințele cumpărătorului:
  • Procurarea de linii și echipamente specializate pentru ambalarea produselor conform specificațiilor importatorilor;
  • Procurarea de instalații și echipamente necesare integrării în sistemele de tip pooling a lăzilor returnabile de plastic (IFCO, Europool etc.).
 • Activități de elaborare și implementare a instrumentelor de marketing:
  • Îmbunătățirea paginilor internet și prezenței pe rețelele sociale;
  • Elaborarea și implementarea unor activități de promovare a vânzărilor, precum promovare în magazine și participare la promoții;
 • Investiții în resurse umane:
  • Instruirea personalului-cheie responsabil de activitatea de export;
  • Angajarea unor reprezentanți comerciali (sales agent) sau alte forme de prezență activă în piață.

Proiectul APM anticipează acordarea de 3-4 granturi în valoarea totală de 1,850,000 MDL în cadrul acestei activități, în care beneficiarii selectați vor primi sume individuale între 400,000 MDL și 800,000 MDL. Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, solicitantul trebuie să contribuie cu minim 50% din suma totală a activități de grant.

Pentru pachetul complet al aplicației și verificarea întrebărilor/răspunsurilor accesați Google Drive:

https://drive.google.com/drive/folders/1afHnrUB7nAibTDSmfc3HkvL-K0Savdj_?usp=sharing

Solicitanții interesați au posibilitatea să adreseze întrebări referitor la această solicitare expediind întrebările până la data de 29 octombrie 2021 la adresa: grants@moldovaagro.com. Proiectul va organiza un atelier informativ online privind procedura de aplicare la data de 12 octombrie 2021, orele 11:00, prin intermediul platformei ZOOM. Solicitanții care ar vrea să participe la acest atelier sunt rugați să confirme participarea, completând formularul de înregistrare până la data de 11 octombrie 2021. Pentru înregistrare la atelierul informativ accesați următorul link:

https://us02web.zoom.us/j/88411732952?pwd=OGNRQW1KMDN1YUJ1MlZFS0pyVHpDQT09