Hilsendegen: Tăierea corectă și nutriția optimă – cheia succesului pentru producătorii de sâmburoase

Data publicării : 29.08.2024

La începutul lunii august, anul curent, Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a lansat Programul de mentorat tehnologic. În cadrul acestuia, expertul  Centrului de Cercetare DLR din Germania, Peter Hilsendegen, a vizitat 6 companii producătoare și exportatoare de fructe sâmburoase.

Dat fiind faptul că producătorii de fructe beneficiază de expertiza lui Hilsengen nu pentru prima dată (acesta a vizitat Moldova și în cadrul altor programe), am fost curioși să aflăm cum s-a schimbat abordarea producătorilor de fructe de la prima sa vizită, precum și ce recomandări are pentru menținerea și creșterea calității sâmburoaselor din Moldova.

Astfel, Hilsendegen a remarcat la prima vizită în Moldova calitatea bună a solului și vigurozitatea pomilor: „Solul din Moldova este de o calitate excepțională, iar pomii sunt foarte viguroși, ceea ce reprezintă o bază solidă pentru o bună producție de sâmburoase”. Totuși, acesta a observat că fructele eru medii sau submedii, un aspect parțial explicat de înghețurile tardive. De asemenea, expertul a menționat că „unele specii de pomi, deși erau viguroși, aveau au o înflorire insuficientă, fapt care afecta producția”.

Una dintre cele mai importante recomandări ale expertului german țin de alegerea corectă a materialului săditor, la inaugurarea plantației. Este primordial ca portaltoiul și soiurile să nu fie afectați de viruși și boli.

În aceeași ordine de idei este și ajustarea sistemului de tăiere. Respectiv, reducerea numărului de lăstari și redirecționarea creșterii către partea superioară a pomului pentru a îmbunătăți setul de fructe și a echilibra pomul este o altă sugestie pentru producători..

Un aspect crucial abordat de către expert a fost nutriția plantelor: Aplicarea îngrășămintelor pe bază de azot, toamna târziu, nu este eficientă”, a subliniat el. „Acest lucru este ca și cum pomii ar fi alimentați în timpul iernii. Pomii au nevoie de nutrienți în momente-cheie ale dezvoltării, adică primăvara, înainte și după înflorire, pentru a fi mai rezistente la boli și dăunători, precum și la condițiile climatice neprielnice.

Hilsendegen a insistat și asupra importanței micronutrienților, în special pe solurile alcaline: Deficiențele de microelemente afectează calitatea fructelor și rezistența plantelor la boli. Aplicarea regulată nutrienților, în perioade bine definite, este esențială pentru dezvoltarea optimă”.

Atragerea atenției producătorilor asupra calității fructelor, obținute prin metode sustenabile, va contribui semnificativ la competitivitatea producției moldovenești pe piața internațională, a subliniat, în final, Hilsendegen.