Merele moldovenești în rucsacele elevilor britanici
Gazda ediției din acest an a expoziției „Ziua Fructelor”, compania Velfruct Prim se mândrește cu faptul că merele sale ajung pe băncile școlarilor și preșcolarilor din Marea Britanie. Cum a fost drumul merelor de depozitul din Coșernița, Criuleni până la rucsacele elevilor britanici, citiți mai jos.
Fondată în 2010, Velfruct Prim SRL gestionează o suprafață de peste 70 de hectare de livezi super-intensive de mere, sâmburoase și struguri, precum și cu o infrastructură dezvoltată post-recoltare. Compania a început în ultimii ani să comercializeze fructe pe piața s Uniunii Europene, iar recent au participat la o misiune comercială în Marea Britanie.
Vizita urmărea identificarea și explorarea oportunităților de export pentru fructele moldovenești pe piața britanică și a fost organizată de Asociația Moldova Fruct, cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și al Biroului Comercial Economic al Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Unit.
În urma acesteia, trei companii britanice, inclusiv Dole Food Company, cel mai mare producător și distribuitor de fructe proaspete la nivel mondial, și-au exprimat intenția de a vizita Moldova pentru a analiza posibilitățile de import. Impresionați de capacitățile de producție și infrastructura post-recoltare și calitatea fructelor, Dole a semnat un contract de livrare a merelor în cadrul programului național britanic de fructe în școli cu Velfruct Prim.
„În septembrie, au fost exportate primele 2 camioane de mere de calibru 55+. Solicitarea pentru programul fructe în școli era ca merele să fie de orice soi, cu excepția Idared, să fie ambalate în pungi a câte 10 fructe, cu greutatea de circa 700 de grame”, a declarat Contabilul-șef, Velfruct Prim, Vitalie Caimacan.
Piața britanică este una foarte competitivă, iar cerințele de calitate față de produs sunt, la fel, înalte.
„Penetrarea pieței britanice, prin contractele directe, necesită nu doar certificarea conform standardelor internaționale, GlobalG.A.P., GRASP, SMETA, IFS sau BRC, dar și trecerea unui audit special la departamentul de control al calității”, menționează Vitalie Caimacan.
În sezonul 2023-2024, Moldova a livrat 133 mii tone de mere în peste de 30 de țări ale lumii, 261 de tone dintre care au fost exportate în Marea Britanie.