Moldova Fruct a participat în calitate de partener la RO Fruits & Vegetables Show 2022

Data publicării : 01.03.2022

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct s-a alăturat și anul acesta, în calitate de partener al RO Fruits & Vegetables Show 2022, eveniment dedicat profesioniștilor care activează în industria de legume-fructe proaspete. 11 membri ai Asociației au avut ocazia să discute cu reprezentanți de la cele mai importante rețele de magazine, distribuitori, și alti operatori. Prezentările și discuțiile din cadrul evenimentului s-au axat pe: schimbarile și trendurile pe piața fructelor.  Participarea la acest eveniment este parte a proiectului „Fructe Moldovenești pentru lume”, implementat de Moldova Fruct cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct, a fost prezent în cadrul conferinței, în calitate de speaker. Specialistul a prezentat o imagine a dinamicii sectorului de fructe şi legume proaspete din Republica Moldova, dar și potențialul și oportunitățile comerciale de colaborare cu sectorul de retail, din România.

,,Prețurile de la rafturile din România sunt o potențială barieră pentru producătorii de fructe și legume din Republica Moldova. De asemenea, găsim bariere pentru colaborarea cu retailerii din România și acestea sunt legate, în general, de exigențele companiilor de retail, care adesea îngreunează încheierea unor colaborări. Însă cu toate acestea, încercăm să accesăm cele mai potrivite mijloace de a ne extinde exportul de fructe către țara dumneavoastră. Am avansat mult în această direcție, România se află pe locul doi în lista țărilor către care Moldova Fruct livrează diferite soiuri de fructe: mere, prune, cireșe, caise sau struguri de masă”, a spus Iurie Fală.

Piața României este o destinație importantă pentru fructele moldovenești, în special pentru struguri și prune. În anul 2021 către această destinație au fost exportate peste 11 mii tone de struguri și 9 mii tone de prune.

Ediţia din acest an a RO Fruits & Vegetables Show a înglobat mai multe componente. Pe lângă cele deja cunoscute, respectiv Conferință și Expo Village, a fost organizată în premieră Gala Awards RO Fruits & Vegetables Show, în care au fost premiate, în semn de recunoștință pentru întreg efortul depus de-a lungul anilor, succesul și calitatea produselor şi serviciilor puse pe piața din România de către actorii din acest sector.