Moldova Fruct îndeamnă membrii să se certifice sau recertifice cu GlobalG.A.P/GRASP

Data publicării : 08.04.2022

Asociația Moldova Fruct îndeamnă producătorii de fructe să se certifice cu GLOBALG.A.P. și GRASP, standarde minime fără de care nu este posibilă inițierea discuțiilor cu rețelele moderne de comerț. Urmează un sezon cu provocări pentru sectorul de fructe, iar pentru a avea acces la piața Uniunii Europene și nu doar

Certificarea GlobalG.A.P/GRASP este o investiție care nu doar asigură accesul produsului în rețelele de comerț, dar sporește și eficiența întreprinderii, pentru că certificarea disciplinează în primul rând producătorul care învață să aplice bunele practici agricole.

Datorită implementării acestor standarde, producătorii agricoli din Republica Moldova au reușit să crească exportul de prune  în Uniunea Europeană din 2016, când livram aproximativ a 8 mii de tone,  până la peste 26 mii tone de prune exportate în 2021. De asemenea, geografia țărilor importatoare de prune moldovenești s-a extins în aceeași perioadă. Aceste avantaje îi determină pe mulți producători agricoli de fructe și struguri să-și reconfirme în fiecare an certificarea GLOBALG.A.P.  și GRASP.