Moldova Fruct recomandă cu insistență producătorilor de fructe să-și facă stocuri de lăzi din timp pentru noul sezon

Data publicării : 06.06.2022

În curând, producătorii de fructe vor începe recoltarea din livezi. În luna iunie primele loturi de cireșe vor fi gata pentru export, urmate de caise, piersici, prune, mere și struguri de masă. Luând în considerație că majoritatea fructelor produse în Moldova sunt exportate în toată lumea, este absolut necesar ca fructele de calitate să fie ambalate și transportate corespunzător.

Producătorii aleg cel mai potrivit tip de ambalaj pentru fructe luând în considerare următoarele caracteristici:

A – proprietățile produsului care trebuie ambalat

B – condițiile de transport, manipulare și depozitare

C – metoda de ambalare, modul de închidere

D – impactul ambalajului asupra mediului

Lucrul dat este foarte important pentru produsele destinate exportului. Astfel, se păstrează calitatea fructelor exportate în special pe piețele europene.

Din punctul de vedere al tipului de material folosit pentru ambalarea fructelor în Moldova sunt 2 metode de bază care sunt utilizate cel mai des și anume:

  1. Ambalajele din lemn și/sau placaj pentru ambalarea prunelor, cireșelor, caiselor și a strugurilor de masa. De obicei sunt utilizate lădițele de lemn de 8-9 kg și lada de lemn (cu „bretele”) de 6 kg pentru prune. De menționat că doar companiile de service din UE care reambalează fructele acceptă cutii de lemn ca ambalaj provizoriu.
  2. Din materiale celulozice (hârtie- carton) pentru ambalarea merelor de 13 kg. În ultimii ani tot mai mulți producători de sâmburoase utilizează pe larg această metodă de ambalare, deoarece cumpărătorii din Uniune Europeană solicită anume astfel de ambalaj.

Totodată, ambalajul pentru fructe rămâne în continuare o veriga slabă. În cele mai multe cazuri, utilizăm în continuare lăzile standard de lemn pentru ambalajul fructelor, în special pentru cireșe, caise, prune și struguri de masă. Însă, în ultimii ani tot mai mulți producători de fructe aleg opțiunea de ambalaj din carton, în special producătorii de mere. Indiferent de metoda și materialul folosit de producătorii de fructe pentru ambalare, este absolut necesar achiziționarea lăzilor din timp pentru a evita probleme de lipsă de ambalaj și prețuri mai mari per unitate în sezon.

Situația la moment cu disponibilitatea ambalajului în Republica Moldova este una bună. Perturbări majore în lanțul de aprovizionare cu materie primă, în contextul războiului din Ucraina nu sunt. Majoritatea importatorilor importă materia primă din  România, Polonia, Belarus, cât și lemn autohton pentru confecționarea lăzilor.

Astfel compania Romcarton oferă a gamă largă de cutii din carton ondulat de 5 kg(30x40x14) pentru cireșe, prune și struguri la prețul de 0.5-euro FCA Suceava per cutie. Totodată compania Romcarton oferă și alte modele de ambalaj din carton pentru alte fructe la cererea cumpărătorului. Inclusiv la moment se lucrează împreună cu companiile FarmProd și Fresh Time pentru elaborarea cutiei de carton de 2 kg(30x20x12) pentru cireșe.

Compania Agrodenidan dispune de stocuri de lăzi din carton de 13 kg pentru mere, importate din Polonia. La moment prețul unei lăzi asamblate este de 23 lei. Agrodenidan menționează că în acest an va importa și alveole pentru lăzile de carton destinate ambalării merelor.

Compania Fructepack oferă o gamă largă de lăzi din lemn cu laterale imprimate în 3 culori. Majoritatea ambalajelor sunt proiectate pentru a putea fi amplasate ergonomic pe paleți, folosiți în comerțul global, și anume pe paleți cu mărimea de 1200 x 1000 mm  și 1200 x 800. Reieșind din aceste mărimi, pentru transportarea fructelor în stare proaspătă cele mai utilizate sunt lăzile cu dimensiunile bazei de 400x300mm, 500x300mm și 600x 400mm și cu înălțimea de la 100 până la 300 mm. În portofoliul Fructepack sunt diferite tipuri de lăzi pentru diverse fructe, care se încadrează în unul din aceste standarde.

Compania Codru-ST spune că în acest an nu au probleme cu importul de materie primă, deoarece cumpără din România și Belarus. Însă, relatează faptul ca prețul final a unei lăzi de lemn va crește în acest an și va fi jurul de 14-15 lei bucata.

Asociația Moldova Fruct recomandă cu insistență producătorilor de fructe să-și facă stocuri de lăzi din timp pentru sezonul care stă să înceapă. Astfel, vor putea fi evitate situațiile din anii precedenți când era deficit de ambalaj deoarece majoritatea producătorilor fac comandă pe ultima sută de metri.