Perioada de carantină a inspirat un apicultor: A creat o stupină model cu locuri de cazare pentru turiști

Data publicării : 16.02.2021

„Apicultura pentru mine este un stil de viață, este o formă de a trăi zilnic. Apicultura nu înseamnă doar consum sau vânzare de miere, este momentul când creezi o nouă regină, o nouă familie și vezi dezvoltarea ei, cum ea parcurge un an calendaristic și obține și roade, te implici ca apicultor în viața ei, în natură, după care obții produsul și îl recomanzi”, spune Vitalie Popa, apicultor în a treia generație. Dragostea față de albine a moștenit-o de la bunelul, iar ulterior de la tatăl său.

„În familia noastră au fost mereu albini. Bunelul a fost prima persoană care le-a îndrăgit, după care tata a continuat să practice profesional această activitate. Copil fiind, mă implicam și eu. În anul 2002 am absolvit facultatea și mă gândeam ce să fac să plec peste hotare ca majoritatea tinerilor pe atunci sau să lansez o activitate în țară. Am decis să transform hobbyul de familie într-o afacere prosperă. Aici a apărut ideea creării companiei Casa Albinei . În 2004 am înregistrat întreprinderea, acum suntem la al 17-lea an de activitate”, spune cu mândrie apicultorul.

Primii ani de activitate au fost dificili, pentru că deși stupina avea mai mult de 400 de familii de albine, piața de desfacere pentru mierea produsă practic nu era, despre export nici vorbă. Antreprenorul a decis atunci să deschidă un magazin propriu în Chișinău pentru a vinde mierea. În anul 2013, când a fost semnat Acordul de Asociere cu UE, Moldova a obținut dreptul de a exporta miere, dar cu respectarea strictă a cerințelor. A fost un nou suflu pentru sectorul apicol din Republica Moldova.

„În 2013, Casa Albinei a participat cu produsele sale la expoziția Apimondia de la Kiev, de la care ne-am întors cu medalie de aur, fapt ce ne-a demonstrat odată în plus că activitatea aceasta are perspectivă și trebuie dezvoltată. La acel eveniment am stabilit contacte cu partenerul nostru italian cu care am început conlucrarea în 2014. Au urmat vizite reciproce, le-am prezentat ideea noastră de dezvoltare, iar ei ne-au ajutat financiar la implementare. A fost creată secția de procesare, am obținut autorizație de export și de atunci suntem prezenți în exporturile angro pe piața EU”, relatează Vitalie Popa.

Odată cu creșterea volumelor de miere exportate, Casa Albinei a intensificat și controlul asupra calității produsului. S-au făcut investiții într-un laborator de testare a mierii, pentru că producătorul își dorea să fie sigur că mierea nu este contaminată și poate fi vândută consumatorului.

Vitalie Popa s-a implicat începând cu anul 2018 în programului de mentorat la export pe piața UE, implementat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fructe și finanțat de Corporația Financiară Internațională în cadrul proiectului: „Reforma Climatului Investițional în R.M.” in colaborare cu Agenția olandeză CBI.

„În cadrul programului de mentorat am beneficiat de studii, seminare cu studii de caz. În 2019 am fost într-o vizită de studiu în Italia, am fost atunci la un laborator de testare a mierii pentru a vedea noile tehnologii de testare, am văzut asociații de apicultori, am analizat piața, supermarketele și am venit cu anumite concluzii. Totodată, într-o excursie la un centru comercial mare din Bologna am văzut o idee foarte frumoasă: un centru comercial al producătorilor, unde fiecare procesator lângă tejgheaua de vânzare a produselor sale avea o mini fabrică de procesare. Aici a apărut o idee, de ce noi nu am putea face o astfel de prezentare a sectorului nostru de producere pentru cumpărători, pentru turiști ca să vadă și ei cum se produce mierea”, relatează Vitalie.

De aici vine ideea de a investi în apiturism. La începutul anului 2020, când a început pandemia, având niște prognoze că anul se arată cam prost antreprenorul a decis să facă primele investiții în facilitățile turistice. Astfel, a fost creată o stupină model, cu elemente de cazare, apiterapeutice și de relaxare.

„În cadrul stupinei avem scopul de a face și o mică școală apicolă, atât pentru începători, cât și pentru profesioniști. Casa Albinei își propune să organizeze seminare de instruiri tehnologice pentru apicultorii avansați, să prezinte tehnologii noi de obținere a produselor, totodată și consumatorii de miere, care doresc să vadă cum se obține acest produs în realitate, au posibilitatea să participe în acest proces, inclusiv ei să monitorizeze obținerea mierii”, a informat apicultorul.

Vitalie Popa spune că prin această activitate Casa Albinei își propune să stimuleze creșterea consumului de miere, dar și să aducă acest produs în fața consumatorului nu doar ca un îndulcitor, dar ca pe un produs natural cu beneficii foarte mari. Apicultorul dorește să facă cunoștință consumatorilor cu lumea albinelor, cât este ea de importantă, cât de important este să fii aproape de natură, să o ocrotești și să prețuiești acel produs natural ca în viitor să ai o clientelă de consumatori fideli, iubitori de natură și produse apicole.

toți doritorii pot să încerce acest tip de terapie, sub zumzet de albine, sub mirosul de nectar proaspăt, să se odihnească și să se recupereze după o perioadă de efort fizic sau intelectual sporit”, mai spune Vitalie Popa.

„Așteptăm să ne viziteze și cei care au afecțiuni respiratorii, ale coloanei vertebrale, sistemului nervos – pentru că apiterapia de mult timp este cunoscută ca un remediu naturist de tratament. În cadrul stupinei, avem spații special amenajate unde

În 2020, din cauza pandemiei, Casa Albinei nu a primit turiști, dar speră din luna martie a acestui an să-și deschidă ușile pentru vizitatori. Stupina este situată la 10 km de orașul Chișinău, în satul Hulboaca. Pentru mai multe detalii, puteți accesa: https://casaalbinei.md/